Ангел Кунчев: Само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона

Сподели в социалните мрежи:

Кунчев счита, че е редно да се удължат мерките и след 12 ноември като всички предвидени мерки трябва да останат до края на ноември или за по-дълъг период. За това настоя главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг за разпространението на пандемията.

Кунчев заяви, че не е оптимист и не споделя твърденията на част от управляващите за това, че при този темп на спазване на тази мерки и нарастване, ще постигнем кой знае какви резултати. Опитваме се от много малки мерки да получи ефект, посочи той.

Трябва да се ограничи работното време на всички заведения до 22:00 – 22:30 ч., да се ограничи присъствието на работното място до 50%, да се преустановят всякакви извънкласни дейности, висшите учебни заведения да преминат в дистанционна работа, изключение трябва да има само за медиците и провеждането на упражненията им.

Също така да се преминава на дистанционно обучение от 5 клас и то по области, а не по индивидуално решение на директорите на учебните заведения.

Според Кунчев трябва да се въведе отново зелен коридор за възрастните хора и те да пазаруват до 8 до 10.30 ч., а в останалото време да им бъде забранено.

По отношение на медицинския персонал следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен ПСР тест след тридневния контакт със заразен.

Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се противопостави на налаганата теза за „тотален хаос в системата“.

„Къде е хаосът? В това че колегите не могат да се приберат в по седмица вкъщи? Не е честно да се отнасяме така към тях“, призова здравният инспектор.

В момента в болниците в България се лекуват 3 200 души и те получават пълната медицинска помощ, увери Кунчев.

Положението в Европа е изключително тежко, целият континент е в тъмно червен от всяка гледна точка. На 17 място сме по заболеваемост в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 10 място в ЕС и на 4 място на Балканите. До нивата на Чехия и Белгия ще стигнем при 10 000 новозаразени и над 300 смъртни случаи дневно, обясни Ангел Кунчев, неизключвайки това да се случи при неспазване на мерките. По области в страната само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона.

Източник: https://news.bg/health/angel-kunchev-nastoyava-za-po-strogi-merki.html

Може да харесате още...