Въпреки реорганизацията: COVID леглата във Видинската болница почти заети (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Ситуацията с разпространението на коронавируса във Видин се усложнява. 35 са заразените за последните 24 часа, по данни на РЗИ към 10 часа днес.
Видинската болница вече е преструктурирала отделението по инвазивна кардиология в отделение за лечение на КОВИД болни, което вече е почти запълнено.

26 души само за няколко дни са настанени в преструктурираното по указания на здравния министър КОВИД отделение.

д-р Ивета Найденова – директор на МБАЛ „Света Петка“
„Това, което към този момент се иска от нас е 30% от леглата, да бъдат преструктурирани в КОВИД легла. Това са около 80 легла, ние до момента имаме 32, значи половината сме ги напълнили.“

На пълни обороти функнционира и досега обособеното ковид отделение.

д-р Ивета Найденова – директор на МБАЛ „Света Петка“
„И на двете места са разпределени пациенти“

Засега болничното заведение успява да се справи със ситуацията, но ако продължават да се множат хората заразени с вируса, ситуацията може да излезе извън контрол.

д-р Ивета Найденова – директор на МБАЛ „Света Петка“
„Разполагаме с бързи тестове за антитела, с антигенни тестове, но най точните резултати ни ги дава Националната референтна лаборатория и PSR тестовете. Тези нашите са приблизителни“.

С положителни тестове се оказаха и няколко местни политици. Кметът на Дунавци, двама общински съветника, а кметът, заместник кмета и шефа на местния парламент във Видин до скоро бяха под карантина защото били контактни с вече заразени с КОВИД 19.

Борислава Борисова – зам, кмет на Видин
„Работим в тясно сътрудничество с д-р Найденова до момента те от нас са поискали единствено ведомствени жилища за лекарите, които ще работят на територията на община Видин.

По неофициална информация, този следобед са станали ясни нови 11 положителни за ковид 19. Сред тях и служители в системата на МВР във Видин. Паралелно с това РЗИ затегна контрола още . Ресторантите и кафетата могат да работят, но до 23:30 часа при строго спазване на противоепидемичните мерки. Почти половината служители в Общината пък вече работят от вкъщи.

Може да харесате още...