Глобиха бездомник! Не носел маска (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Данчо е санкциониран два пъти – стоял на пейка и влязъл без маска в магазин, предаде Bulgaria On AIr.


Aктът от 600 лв. е за това, че по време на извънредното положение през април не е носил маска. Наказателното постановление му е връчено на 5 ноември. От организация „Каритас“, които се грижат за бездомника, търсят правна помощ да обжалват глобата.

Данчо е израснал по домовете, а сега живее на улицата. Трудно осъзнава защо е глобен два пъти. Стоял на пейка и влязъл без маска в магазин.

„Нямах хапчета и аз като замаян ходя, нормално е, на улицата съм, не осъзнах и ненадейно така влязох в магазина да си купувам хляб. И една жена ми направи забележка и натисна паник бутон“, разказва той.

„Това е периодът, в който първо – маски липсваха, бяха безбожно скъпи, второ – това е човек, който е с умствена изостаналост“, коментира социалният работник Асена Матеева.

От „Каритас“ се грижат за близо 100 бездомници по време на пандемията в Бургас. И в момента разчитат на помощи. От неправителствената организация се опасяват, че освен за носене на маска, бездомниците ще бъдат глобявани и за неспазване на карантина.

„Това са хора, които живеят на улицата и ако някой от тях излезе положителен на ПСР тест тогава няма къде да бъде карантиниран“, каза Асена Матеева.

От „Каритас“ имат само три дни, за да обжалват актовете на Данчо. Търсят правна помощ и адвокат. Данчо получава 200 лв. социална пенсия.

Може да харесате още...