Съдът в Монтана осъди Прокуратурата на Р България да плати 3000 лева обезщетение на мъж, неоснователно обвинен за участие в престъпна група

Сподели в социалните мрежи:

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати 3000 лева обезщетение на Е. Е. от село Сталийска махала, община Лом, за причинените му неимуществени вреди за необосновано лишаване от свобода и за неоснователно образувано и водено срещу него наказателно производство за участие в организирана престъпна група.

В молбата си до съда Е. Е./27 г./ заявява, че в резултат на арест през май 2014 г. и повдигнато му обвинение за участие в престъпна група – престъпление, което не е извършил, той е претърпял имуществени вреди – платени адвокатски възнаграждения, както и неимуществени вреди – страдания, заради опетненото му име и накърнено доверие в хората, които вече не го търсили за работа и семейството му мизерувало. В иска си против Прокуратурата на Р България по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ Е. Е. претендира за 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, както за 100 лева имуществени вреди – разноски за адвокатски хонорар. Прокуратурата оспорва изцяло исковете както по основание, така и по размер. Като разгледа и прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, Окръжен съд – Монтана обяви за безспорно установено, че по отношение на Е. Е. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ продължила повече от четири месеца и той е бил привлечен като обвиняем за престъпление „Участие в организирана престъпна група за грабежи, изнудвания и палежи“, за което законът предвижда „Лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

С влязло в сила Постановление на Специализираната прокуратура от 8 февруари 2016 г. наказателното производство срещу Е. Е. е прекратено поради недоказаност на участието му в престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Според ЗОДОВ държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от органите на дознанието, следствието, прокуратурата и съда включително като мярка за неотклонение, така и при обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако образуваното наказателно производство бъде прекратено поради това, че деянието не е извършено от него. „Само по себе си предприемането на такива процесуални действия, е свързано със значителен стрес. Самият факт, че срещу определено лице е повдигнато обвинение за съответното престъпление, води до накърняване на достойнството му и на личната му сфера“, заяви съдът. Затова ОС Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Е. Е. 3000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди. Претенцията над уважения размер до претендирания размер от 40 000 лева за неимуществени вреди, както и исканото обезщетение за имуществени вреди съдът отхвърли като неоснователни.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок .

Източник: Окръжен съд Монтана

Може да харесате още...