Днес почитаме покровителя на семейството свети Мина

Сподели в социалните мрежи:

Свети великомъченик Мина е християнски светец, известен чудотворец. Счита се за покровител на семейството.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III – IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Чудесата, сторени от свети Мина:
Една жена на име София отивала да се поклони на светеца, но по пътя я срещнал войник, който завързал коня за крака си и хванал жената. София дълго се съпротивлявала и когато силите ѝ привършвали, помолила светеца да я спаси. В този миг конят се подплашил и побягнал, повличайки след себе си войника. Огромна била изненадата на самозабравилия се войник, когато конят спрял точно пред храма на великомъченик Мина.
Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици).
Свети Мина помага при откриване на изгубени вещи.
Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.
Лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.
На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник свети Фанурий).
Честване

Може да харесате още...