Любопитно- Петък 13

Сподели в социалните мрежи:

Денят Петък 13-и от незапомнени времена продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх.

На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.

ПРОИЗХОД
Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези: богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.
Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Най-честите суеверия, свързани с петък 13-и, са по-скоро забавни, отколкото страшни:

Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие;
Ако счупите огледало на петък 13-и, ще имате седем години лош късмет;
Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот;
Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.
И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата тринадесет в ден петък.

Може да харесате още...