Цената на отопление скача заради работата от вкъщи

Сподели в социалните мрежи:

Заради ръста на заразените с коронавиру повече служители на фирми работят от вкъщи. Също така пандемията прибра част от децата вкъщи, за да се обучават онлайн. Всичко това е причината и за повече разходи.

Според специалистите повечето време прекарано у дома, означава и повече разходи за семейството. Ще разгледаме вариантите за отопление с електричество и с парно. Първо се спираме на четиричленно семейство, обитаващо двустайно жилище, което се отоплява на ток.

„Ако родителите работят в едно помещение вкъщи, а в другото са децата – разходите за електроенергия нарастват. При хоум офис от 8 часа и онлайн обучение от 4, сметките нарастват с 37 лева на месец”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски, за НОВА.

Допълнителен разход е ползването на компютър или лаптоп – средната сметка показва, че ще платим 58 лв. на месец, ако ги ползваме 22 работни дни по 8 часа на ден. Ако сме на парно, сметките излизат в пъти по-високи от тези на ток, твърди още Хиновски.

Сметките за отопление могат да скочат и до три пъти, ако вместо парно и климатик, сме избрали да се отопляваме с така наречените вентилаторни печки, предупреждават експертите.

Източник: НОВА

Може да харесате още...