Правителството отпусна над 6 милиона лева за имунизация срещу COVID-19

Сподели в социалните мрежи:

Министерският съвет одобри над 6 милиона лева за осигуряване на достъп на всеки, който пожелае да се имунизира срещу COVID-19, когато има одобрени, ефикасни и безопасни ваксини в ЕС.

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

Правителството отпусна допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2020 г. в размер до 14 милиона лева, предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.

„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов и акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

Източник: https://coronavirus.bg/bg/news/

Може да харесате още...