Митничари задържаха 1 тон нелегален спирт и 368 литра ракия

Сподели в социалните мрежи:

Митнически и полицейски служители задържаха 1000 литра спирт и 368 литра ракия без документи по Закона за акцизите и данъчните складове при четири проверки в рамките на два дни на територията на ТД Дунавска, съобщи Агенция „Митници“.

На 17 ноември, около 15:00 часа, в хода на роуд стоп проверка митнически инспектори от сектор „Оперативен контрол“ в отдел „Митническо разузнаване и разследване – Дунавска“, съвместно с митнически мобилни групи на ГД МРР и със служители от ОДМВР-Габрово и РУ-Трявна, спират в района на град Трявна товарен автомобил Ситроен Джъмпер. В товарния отсек на превозното средство е установен пластмасов куб с вместимост един тон, пълен с прозрачна течност с мирис на спирт. Митническите инспектори правят измерване със спиртомер, който отчита 95 алкохолни градуса. 58-годишният шофьор не е представил документи за произход и платен акциз на превозвания от него 1000 л спирт в рамките на проверката. Акцизната стока е иззета. За случая е уведомен разследващ митнически инспектор, който е образувал досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Габрово.

Преди три седмици срещу същото лице е образувано друго досъдебно производство за идентично нарушение, след като митнически служители са го спрели при превоз на други 1000 литра етилов алкохол (спирт).

На 18.11.2020 г. митнически инспектори проверяват частен имот в село в община Дългопол, където в миналото е имало регистриран специализиран малък обект за дестилиране, а към момента същият е с прекратена регистрация. При огледа на място са открити 278 литра етилов алкохол без акцизни документи.

На същата дата при две други проверки в частни домове на територията на общините Луковит и Дулово са открити още 90 литра наливна ракия без документи. В рамките на проверките собствениците на обектите не са представили документи по ЗАДС. Общото количество на задържаната наливна ракия е 368 литра.

Източник: Агенция „Митници“

Може да харесате още...