Секретарят на читалището в Антимово представя автентична местна кухня в национален ефир

Сподели в социалните мрежи:

Читалище „Развитие-1926“ е сред най-активните, чиито самодейни състави се включват в много събития и фестивали от културния календар на Община Видин.

Секретарят на културното средище Цеца Христова е радетел за съхраняване на фолклорното богатство на нашия край и вдъхновител на интересни инициативи за представяне на народните традиции. Участието й в телевизионното предаване „Фермата“ е още един начин да постигне това. Тя имаше за задача да научи състезателите как се приготвят автентичните ястия рибена влашка саламура, кисело зеле с ориз и свинско месо и суклия, наричана още бъркана или лесна баница. По време на снимките Христова бе облечена и в автентична носия, която е на повече от 100 години. Епизодът с нейно участие бе излъчен на 25 октомври.
Към читалище „Развитие-1926“, село Антимово има създаден Кулинарен клуб „Забравените ястия на баба“. Той редовно участва на различни събори и фестивали не само в региона, но и в цялата страна, много често съвместно с Ангел Ангелов и неговата Академия „Кулинарен историк“. Именно майсторът готвач, известен със своя „Юнашки тиган“, препоръчва Цеца Христова на продуцентите на телевизионния формат.
Желанието на секретаря на читалището в Антимово е с участието си в предаването да популяризира автентичната местна кухня, така че тя да стане позната в цяла България

Източник: Община Видин

Може да харесате още...