Президентът и вицепрезидентът присъстваха на ритуала по полагане на основния камък на храма „Св. Пимен Зографски“ в столицата

Сподели в социалните мрежи:

Нравственият подвиг на Свети Пимен Зографски остава вписан завинаги в българската национална памет и история и ни дава пример, че искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България. Това заяви държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова присъства на ритуала по вграждане на темелния камък на новостроящия се православен храм „Св. Пимен Зографски“ в район „Изгрев“ в столицата.

По думите на президента символичното полагане на основите на първата столична църква, носеща името на духовника, укрепва вярата, която дава силен израз и опора на самосъзнанието и самочувствието ни като народ. „Съзиждането на нов храм е празник за всички вярващи и светъл духовен знак към цялото ни общество“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава припомни святото дело на Пимен Зографски, който възстановява множество духовни огнища в родния си софийски край: „Строи и ремонтира стотици църкви и манастири, много от тях лично изографисва. Подготвя ученици, създава собствена школа, оставя след себе си последователи. Посвещава своята кауза на една огромна цел – духовното българско възраждане“.

Румен Радев изказа признателност към Българската православна църква, и местната власт за положените от тях усилия по издигането на храма и ги определи като пример за така необходимата приемственост в администрацията. Президентът благодари и на всички дарители, които безвъзмездно са предоставили безвъзмездно труд и средства.

Източник: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Може да харесате още...