Работещите родители за онлайн обучението: „Много е трудно, дано не ни изстинат местата в работата“ (Добро утро, Северозапад)

Сподели в социалните мрежи:

Затвориха училищата и детските градини, заради разпространението на опасния коронавирус. Но какво се случва с всички работещи родители, които нямат право на отпуск, а децата им не могат да останат сами вкъщи? За трудностите и надеждите разказваме сега. Запознайте се със семейство Ангелови и семейство Борисови от Враца.

Така започна първият ден на електронното обучение в дома на сем. Ангелови. Станислава и Десислав имат две деца на 3 и 7 години. Затварянето на училищата и детските градини се оказа истински проблем за тях. И двамата родители са работещи и без възможност за дистанционна работа. Как ще се справят до януари с гледането на децата, когато първокласничката има нужда от помощ за електронното обучение, а по-малкото дете изисква постоянни грижи?
Десислав Ангелов
Специално за нас родителите е доста трудно. Моята работа е на смени и преди смяна и след смяна имам нужда от почивка, но с онлайн обучението това няма как да се получи. Не може да излизаме отпуска когато искаме, местата ни може да изстинат.

А на малкия Илиянчо е забранено да влиза в стаята на сестра си по време на дистанционното обучение.

Станислава Ангелова
Иска си и той внимание, постоянно търси кака си. Свикнал е като са вкъщи да си играят да са постоянно заедно. При нея постоянно трябва да има някой който да следи да снимаме домашни да се пращат госпожата. Сега извънредно се случихме и двамата да сме заедно вкъщи, но ще е по един човек. Бабите и дядовците са работещи.

За кратко време е трябвало да подсигурят и техника за обучението в електронна среда.

Десислав Ангелов
Самата инвестиция за онлайн обучението, защото не е за подценяване. Не всеки може да си позволи хиляда, хиляда и двеста лева.

Въпреки новите социални мерки, които правителството въведе Станислава и Десислав не вярват, че могат да бъдат одобрени. До сега семейството не е получавало нито детски надбавки, нито еднократна помощ за първокласник, защото не отговарят на критериите за доходи. Надвишават сумата с около 10 лв. И както всеки първокласник, който с трепет очаква първия учебен ден, така и Никол вече иска отново да се върне в училище.

А в дома на семейство Борисови близнаците Венелин и Даниел бяха в час по математика.

На този етап майката Борислава се справя сама, защото бащата работи като международен шофьор. Но сега когато учебните занятия са от вкъщи е принудена да ползва неплатен отпуск, за да бъде с тях.

Борислава Бориславова
За моите деца съм си взела един месец неплатен отпуск. След 1 януари, там първият работен ден най-вероятно ще се намесят и баби.

Борислава се надява да бъде одобрена и за новите помощите, които предлага държавата във връзка с разпространението на коронавируса.

Борислава Бориславова
Която е за неплатен отпуск на родител заради онлайн обучението. Най-вероятно ще ме одобрят. До сега взимам детски за близнаци. Кандидатствах и за първокласници.

Борислава никога не е подозирала, че един ден ще влезе в ролята на учител.

Борислава Бориславова
Първи клас онлайн обучение и най-вече аз да съм госпожата, която ги следи, която нещо се карат, нали..професията учител си е професия учител има си подход.

Както майката на близнаците, така и много други родители си спомнят за препоръките към децата да не играят дълго време на компютъра и таблета, но сега всичко е различно.

Борислава Бориславова
Беше вредно гледането на телевизия, вредно да се стои на таблет на лаптоп. Но както виждате сега при извънредното положение не е забранено, не е вредно

Основните притесненията на родителите са всичко това да не продължи и през януари. Всички обаче остават с надеждата тази учебна година да не се окаже нулева.

АВТОР: МИРОСЛАВА ГЕОРГИЕВА, РМ ТВ

Може да харесате още...