Започна почистване на „Шарампоя“

Сподели в социалните мрежи:

Днес заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин Светослав Скорчев и директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова отидоха на място, за да видят как се изпълнява стартиралото вчера (3 декември) премахване на нежеланата растителност и на натрупаните през годините в рова отпадъци. Дейностите се извършват по съвместна инициатива на Общината и РИМ – Видин, като са съгласувани с Областната администрация. Финансирането е от собствените приходи на видинския музей.
Цялостно почистване на рова е правено преди повече от 15 години. Образувалата се оттогава буйна растителност, която е предпоставка и за увеличаване на популацията на комари, бе проблем, за който гражданите често сигнализираха. Затова и промяната на облика на този културно-историческа обект е ангажимент, който кметът на Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство поеха пред видинчани.
През изминалите няколко месеца бяха проведени необходимите разговори с институциите, имащи отношение към въпроса. Направена бе и проверка, при която не се констатира в „Шарампоя“ да е извършвано залесяване, не бе установено и наличие на защитени видове или местообитания на такива. Отстранява се единствено самонастанила се растителност. Въз основа на това служителите от отдел „Екология“ в Общината изготвиха експертиза и разрешително, което бе предоставено на Регионалния исторически музей.
Изрязването на нежелана растителност ще позволи и почистването на отпадъците, изхвърляни през годините в рова, с което се заемат работници от общинското звено „Чистота“. В случай на необходимост Общината има готовност да помогне и с техника за кастрене и рязане, както и за извозването на биоразградимите отпадъци до Регионалното депо.
Намерението е възможно най-скоро мястото да придобие вид, подобаващ на културно-исторически обект, емблематичен за нашия град – нещо, за което видинчани отдавна мечтаят.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...