Нов рекорд в обсъжданията: 12 минути и без много въпроси за по-високите данъци (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Във Видин поставиха нов рекорд за най-кратко обществено обсъждане по актуални теми. Предложението за актуализиране на данъците и таксите в община Видин премина за рекордните 12 минути и без много въпроси. Темата за по-високите данъци предизвика буря от реакции, но само в социалната мрежа.

Краят на работната седмица, малко преди обяд . Докато гражданите на Видин бързаха със служебни ангажименти, почти служебно властта започна да обсъжда по-високия налог.

Валери Димитров- секретар на община Видин
„С течение на времето се развиваха потребностите на обществото. Последното изменение на наредбата е от 2011 – та година. Един доста дълъг период в продължение на 10 години, наредбата не е променяна, а цените за услугите не са актуализирани“

В същото време, въпреки скорострелното обезлюдяване на града, служителите в администрацията не намаляват’

д-р Цветан Ценков – кмет на Видин
„Не, не намалява администрацията, реших към този момент да не я пипаме“

За сметка на това според предложението за промяна в наредбата за административните услуги, някой от документите се правели от повече от един служител, а това отнемало десетки часове, което пък според мотивите оскъпявало таксите.

Валери Димитров – секретар на община Видин
„Съобразено е това, че разходите за възнаграждение на служителите са се променили“.

А вместо залата да бъде пълна с обикновени граждани, интерес от новите данъци имаха предимно общински служители. Против предложението се обяви бившият кмет Огнян Ценков и съветниците от БСП.

инж. Огнян Ценков – общински съветник
„Вие цитирате законодателството, но именно в Закона за местни данъци и такси се казва, че когато е необходимо защита на обществения интерес, тези показатели могат да не се преследват в тази насока…“

Така, 12 минути по – късно обсъждането приключи, а предложението може да бъде подложено на гласуване.

Може да харесате още...