Монтана Новини

2 години „Лишаване от свобода“ условно за мъж, обезглавил куче и пребил съселянин

Сподели в социалните мрежи:

Районен съд – Лом одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Лом и защитата на подсъдимия М.Г.М., за наказание 8 месеца „Лишаване от свобода“ условно за причинена от него смърт на домашно куче. Съдът групира това наказание с присъдата по друго дело срещу него за нанесен побой като му определи едно общо наказание – 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок.

На 22 август 2019 г. в село Буковец, община Брусарци, област Монтана, на публично място 50 годишният М. Г. М. с нож отрязал главата на домашното куче на В. Г. П. – кучето е било неопределена порода, от женски пол и сиво-кафяво на цвят. Според Наказателния кодекс, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт и когато това е извършено с особена жестокост и на публично място, наказанието, което му се налага, е от една до три години „Лишаване от свобода“ и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.

Пред съда М. Г. М. обясни, че кучето на съселянина му няколко пъти го е нападало и хапело и го умъртвил, за да си отмъсти. Подсъдимият сподели, че съжалява за деянието си, призна се за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за 8 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с три години изпитателен срок. Съдът възложи възпитателна работа с условно осъденият М.Г.М. на районен инспектор при РУ – Лом по местоживеене на подсъдимия. М. Г. М. трябва да заплати и 134,40 лева за изготвяне на съдебно- ветеринарно-медицинска експертиза на досъдебното производство по сметката на ОД на МВР – Монтана. Собственикът на кучето В. Г. П. е уведомен, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

В отделно съдебно заседание Районен съд – Лом групира наказанието на М. Г. М. за причинена с особена жестокост смърт на животно с присъдата по предишно дело срещу него – за побой и нанесена средна телесна повреда на негов съселянин през май 2019 г., като определи на М. Г. М. едно общо наказание, най—тежкото от двете – 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок.

Определението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.

ИЗТОЧНИК: ОКРЪЖЕН СЪД МОНТАНА