Видин Новини

Сдружение Северозапазване с престижна номинация от Балканските Оскари 2020

Сподели в социалните мрежи:

Туристически мост между България и Сърбия бе изграден в най-северозападната точка на страната ни – община Кула. Развитието на между граничната туристическа дестинация бе успешно дори и в годината на световна епидемиологична криза, която засегна най-силно туристическия сектор, съобщава ВИП Комюникейшън.

Шестото издание на Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения в туризма на полуострова, а събитието ще се състои на 21.12. 2020 г. от 20 ч. в хотел Маринела, София.

През 2020 г. сдружение „Северозапазване“, което поде куп инициативи за развитие на региона, продължи да популяризира най-северозападната част на страната ни и в съседна Сърбия. През 2019 г. туристите, посетили община Кула от съседна Сърбия, са над 1600, а българските туристи, минали по маршрут Белоградчик, Видин, Кула, Зайчар – Сърбия, са над 2300 души, индивидуално и групово.

Специални туристически пакети, наречени „Северозапазване – Приключение“ включват:
– Свободен полет с балон или панорамно издигане над крепостта „Кастра Мартис“ – Белоградчишки скали, полет над река Дунав, и разбира се – екстремно, ако позволява времето, летене от Кула до Белоградчик.
– Изкачване на връх „Връшка Чука“.
– Разходка до Раковишки манастир „Св. Троица.
– Разходка с планински електрически велосипеди по интересни маршрути:
„Кастра Мартис“ – Кула – Грамада феномена „Чутурите“.
“ Мемориален паметник „Катюшата“
Кула – Църквата в село Големаново „Рождество Богородично“ (тайнството на първия български Патриарх ).
Къщата – музей „Александър Поплилов“
(Александър Поплилов Йончев е известен български художник, професор в Художествената академия, живописец, график, приложник.)
– Село Коста Перчово – забравените паметници на Грамада.
Грамада е проклятие или, както казват в Кулско – проклетѝя.
Обичаят се състои в групово проклинане на извършителите на особено тежки престъпления, при което всеки жител от махалата хвърля камък на определено място, обикновено то е разположено извън селото, често на кръстовище.
– Дегустация на вино в Белоградчик, а там има фантастични вина с изразен характер.
– Драконови лодки на КУЛСКОТО езеро или Рабишкото езеро.
– Посещение на Етнографската къща в град Кула, отворила врати на 22. 04. 2016 г. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села.
– По следите на Вида, Кула и Гъмза.
– Посещение на Храма с Чудодейната икона „СВ.АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ” – Кула. Храмът е построен през 1859 г.
Иконостасът и стенописите са направени от най – добрите майстори на Дебърската школа – Данаил Несторов, Дичо Зограф и Евгени Попкузманов. Православният храм в Кула е паметник на културата, със статут на недвижима културна ценност първа категория от 1975 г.
– Разходка до крепостта в ЧИЧИЛ – ЕДНА ИСТОРИЯ/ МИСТЕРИИ

Село Чичил е на 12 км от Кула. Знае се, че от това кулско село е започнала съпротивата на селяните срещу колективизацията и образуването на ТКЗС. Известен е женският „бунт“ пред милицията в Кула – около 200 жени от Чичил са поискали освобождаването на група чичилчани, нарочени за подстрекатели за разпадането на ТКЗС „Молотов“ – стопаните прибрали по домовете си дадения преди това на стопанството добитък и инвентар.
А чичилската крепост е по-голяма и по-дълговечна, например, от римските крепости около Белоградчик, а чичилстата кула, все още запазена в импозантен вид през 1936 г., не е по-малка от прочутата кула, дала новото име на град Кула.

Град Кула се намира в Северозападна България, на 35 км югозападно от град Видин. Останките на късноантичната крепост „Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула. Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 41 на Държавен вестник от 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк „Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).
При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта се състои от две части – малко квадратно укрепление – квадрибургий, и кастел, разположен южно на него. Двете части са строени в различни периоди.

• Единственото в света находище на защитения растителен вид български ерантис се намира в района на Връшка чука при град Кула.
Уникалното цвете цъфти само няколко дни през пролетта и е истински късмет да бъде видяно. Обектът е включен и в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Районът е прочут и като балкански билков пояс. Един от най-известните ни билколечители Петър Димков твърди, че тук са струпани на едно място извънредно много лековити растения и района около село Киреево е билковата банка на България.
• Раковишки манастир „Св. Троица !
Раковишкият манастир „Св. Троица“ е основан през средновековието, като единствената сграда оцеляла от тогава е църквата датирана между 12-14 в. Останалата част от манастира е разрушавана неколкократно по време на османското владичество, а за последен път обителта е плячкосана в началото на 19 в. по време на бунта, ръководен от Осман Пазвантоглу.
През 1848 г. в Раковишкия манастир е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът е бил и център на националноосвободителните борби на българския народ.
• Етнографската къща в град Кула отваря врати на 22. 04. 2016 г. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села. Имотът, в който се помещава сбирката е принадлежал на някогашния кмет на Кула, Кирчо Костов Йончов.
• Традиционен кулски панаир – Кула

Кулския панаир се провежда в рамките на една седмица и празнуването му е обвързано с 19-ти август Денят на град Кула. В рамките на Кулския панаир читалище „Просвета“ организира Традиционен пленер изпълнен с богата програма, която включва изложби на местни художници и концерти на съставите към читалището. По време на панаира ще се състои и Земляческа среща , която е традиционна.

За най-големите ентусиасти сдружението предлага опознаването на трудно достъпни пещери и водопади, магични чешми, турска баня, римски пътища, турски капии, магичните скали на Белоградчик, водопадите в село Тополовец, язовира в село Полетковци и уникалната минерална вода в центъра на селото, страхотното читалище в село Старопатица, римската крепост и тайнствата на село Чичил,

Легендата за село Цар Петрово гласи, че в края на селото е загинал цар Петър и затова то носи името му. Най големият храм в община Кула – Православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“, също е в село Цар Петрово, а третата по големина и уникална пещера „Въркан“ е в село Тополовец.

Още една атрактивна услуга, която Северозапазване приключение предлага, е разходка с моторна лодка по Дунав, завършваща с разтоварващ престой на самотен плаж.

Основна мисия на сдружение „Северозапазване“ е формиране на общност от прогресивно мислещи млади хора, споделящи ценностите на демокрацията и гражданското общество.

Да мотивира отделните личности да намерят ресурс у себе си и подобрят живота си и този на хората около тях – тук в България, като се информират, развиват, работят и вземат участие при обсъждане и вземане на решения по въпроси, които засягат живота им.

Източник: https://travelnews.bg/bg/news/