Съдът в Монтана замени присъда „Пробация“ на жител на село Липен със затвор

Сподели в социалните мрежи:

Окръжен съд – Монтана замени по предложение на Пробационен съвет – Монтана наказанието „Пробация“, наложено на Р. С. И. от село Липен за закана с убийство, с присъда „Лишаване от свобода“.

33 годишният Р.С. И. е осъден през 2019 г. от Районен съд – Дупница на една година „Пробация“ и 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за това, че през април 2019 г. се е заканил с убийство на Н. Д. от Пазарджик. През март 2020 г. присъдата е потвърдена от ОС – Кюстендил. През следващите месеци Р. С. И. не изпълнил наложените му пробационни мерки и не реализирал нито един отработен час безвъзмезден труд. След като проверка на Пробационната служба установила, че той не живее на обявения адрес в село Липен, Р. С. И. бил обявен за общодържавно издирване.

На 26 октомври т. г. той е бил доведен принудително в службата за изтърпяване на наказанията в Монтана, където наказанието му „Пробация“ е било приведено в изпълнение. След това обаче осъденият изчезнал отново и продължил да не изпълнява наложените му мерки. Р. С. И. е осъждан 16 пъти досега за кражби, телесни повреди и незаконно притежаване на оръжие. Според служителите на Пробационна служба той има изградени трайни криминални нагласи и в поведението му липсва мотивация за позитивна промяна. Затова съветът е предложил на ОС – Монтана наказанието на Р. С. И. да бъде променено в „Лишаване от свобода“.

След като се запозна с доказателствата по делото съдът уважи искането на съвета и замени наказанието „Пробация“ със срок от 1 година с наказание“ Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца при първоначален общ режим. Делото бе гледано в отсъствието на Р. С. И. тъй като той е обявен отново за общодържавно издирване. За защита на интересите му съдът назначи на осъдения служебен защитник.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.

ИЗТОЧНИК: Окръжен съд – Монтана

Може да харесате още...