Безпрецедентна находка на Дунав мост 2: Два тона коноп, представен за отпадък задържаха митничарите (видео)

Сподели в социалните мрежи:

Митническите служители задържаха тир, натъпкан с 2 тона коноп на стойност близо 2 милиона лева. Ситуацията става на 16-ти декември, а фирмата превозваща наркотика, заявила, че транспортира отпадък за Белгия. Шофьорът на ТИРА, български гражданин е задържан заедно с неговия спътник. От прокуратурата съобщиха, че ще поискат най-строгата мярка за водача „Задържане под стража“. Работата на разследващите продължава.

Вижте какво казаха Окръжния прокурор на Видин – Ваня Ненкова и Иво Плаков – началник отдел за борба с наркотрафика към Митница – Видин

Около 16 ч. на 16.12.2020 г. митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика – Дунавска“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ спрели за проверка, в района на ГКПП Дунав мост – Видин, товарен автомобил с българска регистрация. Камионът се движел от България за Белгия, като в придружаващите документи било посочено превозване на около 2000 кг коноп за влакна. Представено е било разрешение, издадено от Министерство на земеделието, горите и храните на фирмата–изпращач за отглеждане на коноп за влакна, със съдържание под 0,2 % тетрахидроканабинол. Митническите служители са извършили физически оглед на кашоните и установили, че растенията са със съцветия. Взети са били представителни проби за изследване в Централната митническа лаборатория. При лабораторната експертиза е било констатирано, че съцветията съдържат около 0,5 % активно наркотично вещество тетрахидроканабинол. Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, конопът с тази стойност на ТНС попада под забраната за износ, транизит, пренасяне и превозване на наркотични вещества. За случая е било образувано досъдебно производство и уведомена Окръжна прокуратура – Видин. Водачите на товарния автомобил, които са български граждани, са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за определяне на мярката им за неотлонение „задържане под стража“.

Може да харесате още...