Новини Темите

Собствениците на ресторанти искат разрешение да работят на Нова година

Сподели в социалните мрежи:

Отговор от властите обаче все още няма

Сдружението на заведенията в България поиска собствениците на ресторанти да получат разрешение да работят само на Нова година. Отговор от властите обаче все още няма. Съгласно действащата заповед в момента те трябва да останат затворени до 31 януари.

Проведена е анкета сред 1700 членове на Сдружението, която показва, че 51% предпочитат да работят на Нова година, 49% предпочитат да останат затворени.

„Според нас ситуацията е изпусната от контрол, защото получаваме много сериозна дискриминация, навсякъде всички големи търговски обекти са отворени“, каза пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведения в България.

Заведенията ще върнат средствата на клиентите, които са платили капаро за предстоящите празници.

„Нас ни притеснява друг въпрос – дали някой се съмнява в това, че доста голяма част от хората, особено младите, ще празнуват Нова година. Дали ще я празнуват вкъщи на гости, където няма да има абсолютно никакъв контрол, няма вентилация, дали ще я празнуват в някакви помещения, които са наели, в които ще има повече от 15 души и няма да има никакъв контрол. Дали пък някои от колегите, които са недобросъвестни няма да предпочетат да работят на Нова година по някакъв начин, който не би трябвало да се случва“, подчерта Емил Коларов.

Според Емил Коларов по-разумното решение би било да се разреши на собствениците на заведения да работят на Нова година, но при строг контрол.