Община Видин е готова да предостави жилища на командированите медици

Сподели в социалните мрежи:

Това е във връзка с програмата, която се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), насочена към обезпечаване на медицински кадри там, където те липсват, съобщиха от Община Видин.

До този момент, още в началото на епидемичната обстановка заради COVID-19, Община Видин предостави (с решение на Общинския съвет) две жилища на лекари от други градове в страната, които да помагат в МБАЛ „Св. Петка“. При необходимост има готовност да се предоставят още три напълно обзаведени общински жилища, като се поемат разходите за консумативи.

Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти, програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати, съобщават от Сдружението. Предстои здравното министерство и НСОРБ да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

Предвижда се промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

Може да харесате още...