Масирано полицейско присъствие по време на празниците

Сподели в социалните мрежи:

Преди и по време на празниците, екипи от полицията, жандармерията и служители на РЗИ ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, предаде Монтана 24.

В търговските вериги и пазари, хранителните комплекси, църкви, храмове и манастири освен за правилно носене на маски, екипите ще наблюдават и за отстоянието между хората, включително и отвън. За неспазващите мерките ще се предприемат превантивно-административни мерки по Закона за МВР, а при констатиране на нарушения и административно-наказателни по Закона за здравето и ЗМВР. Ще продължи и контрола за спазване на задължителната карантина.

В периода от 23 декември 2020 г. до 03 януари 2021 г. ще бъдат извършени множество проверки на търговски обекти, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с представители на Областна дирекция по безопасност на храните, РЗИ, Комисия за защита на потребителите и РДПБЗН – Монтана. Специално внимание ще бъде отделено за противодействие на престъпления и нарушения, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол, тютюневи изделия, контрол на качеството на храните и напитките, предлагани на пазара.

Предприети са всички необходими мерки за контрола при продажбата на общоопасните средства за предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници. Контролът се осъществява от средата на декември. Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Съгласно закона е забранено ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1.

На деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум). Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години, изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст, а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават и предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините – употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и влошаването на времето. В навечерието на празниците традиционно се осъществят предимно семейни пътувания. На 23, 24, 28 и 31 декември и 03 януари на територията на областта ще бъде създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на трафика на вход -изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на колони.

Сигнали за извършени или извършващи се престъпления, нарушения на обществения ред или други инциденти, могат да бъдат подавани денонощно на тел.112.

Източник https://montana24.net/

Снимка: МОНТАНА 24

Може да харесате още...