РЗОК-Видин сключи договор с МБАЛ „Света Петка“ за PCR-лаборатория

Сподели в социалните мрежи:

На 29.12.2020г. Районната здравноосигурителна каса сключи договор с МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин за извършване на високоспециализирани медико-диагностични изследвания (ВСМДИ), а именно „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ към пакет „Клинична микробиология“, съобщиха от РЗОК-Видин.

Важно е да отбележим, че в лечебното заведение ще се извършват изследвания на здравноосигурени лица, на които е издадено „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК № 4) от общопрактикуващия им лекар или лица, на които е издадено направление с бл. МЗ-НЗОК № 4а от лекар-служител на РЗИ.

Медицинското направление за PCR изследването е валидно до 30 календарни дни от издаването му. Вече е осигурена възможност да бъде издадено и електронно направление от ОПЛ. В този случай ЗОЛ предоставя на лабораторията генериран Национален референтен номер на направлението, издаден от Националната здравна информационна система и предоставен на ЗОЛ от ОПЛ.

За горепосочените случаи не се изисква плащане или доплащане от ЗОЛ за извършване на изследването, с изключение на случаите, когато лицето е с прекъснати здравноосигурителни права.
Лабораторията ще провежда и изследвания на хоспитализираните пациенти със съмнение за COVID-19.

В най-кратки срокове пациентите ще бъдат уведомени за резултатите от PCR изследването, с което ще се постигне своевременно диагностициране на COVID-19.

Лечебното заведение дневно може да извърши до 100 ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, отчитани с „Направление за медико-диагностична дейност“ (бл. МЗ – НЗОК №4а), издадено от лекар-служител на РЗИ.

Може да харесате още...