Коронавирусът отмени хвърлянето на Богоявленския кръст във Видин

Сподели в социалните мрежи:

Общо 344 жители на Общината носят името Йордан. Най-възрастният е роден през 1929 година и е от село Слана бара, а най-малкият – през 2019 година и е жител на град Видин. На 6 януари празник имат и 201 жени с името Йорданка – най-възрастната от тях е на 95 години, а най-малката е само на 5 месеца, като и двете са от Видин.

Тази година няма да се състои традиционното литийно шествие, което се организира съвместно от Община Видин и Видинска света митрополия по повод Богоявление (Йордановден), както и ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Дунав. Решението за това е на Областния кризисен щаб и е взето с оглед на епидемичната обстановка.
Богоявление е един от най-тачените празници в православния календар и ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според евангелието на Матей, в момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника.

Ден по-късно отбелязваме друг голям християнски празник – Ивановден. На 7 януари празнуват 1103 жители на Община Видин с името Иван, като най-възрастният е роден през 1924 година, а най-малкият е на три месеца. Дамите, носещи името Иванка, са 481, а Ивана са кръстени 54.

Може да харесате още...