По-високите пенсии! За какво ще стигнат? (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Oт първи януари минималната пенсия стана 300 лева. Това се случи след като депутатите приеха окончателно Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 -ва година. Така, според изчисленията, минимална пенсия ще получават половината от всички пенсионери в България. За какво ще стигнат парите, вижте в следващия репортаж..

Виолета Младенова е пенсиониран учител с 34 години трудов стаж. Досега тя е взимала около 220 лева пенсия.

Виолета Младенова – пенсиониран учител
„За какво ми стигат парите ли? За лекарства! Аз съм с много заболявания, с прекаран инсулт, с един работещ бъбрек, с плексит. Лекарствата са много скъпи. Та не ми стигат парите. Стигат за лекарства, за ток, за вода и каквото остане за храна“

76 годишния учител е категорична, че държавата може да помогне с още на пенсионерите. Въпреки, че има 34 години трудов стаж в системата на образованието, това не се е отразило на пенсията й.

Виолета Младенова – пенсиониран учител
“ С един, два лева ми увеличаваха на година. Когато повишаваха на другите, тогава и на мен с 2%, с 5% и така.“

Виолета е категорична, че пенсиите трябва да се изравнят със стандарта на живот защото, докато месечните компенсации за трудът на възрастните хора се увеличава с малко, цените на основните храни скачат двойно.

Виолета Младенова – пенсиониран учител
„Е може ли 34 години да работя за 222 лева, кажете ми ! За какво ми стигат? Само „Каванктона“ ми е 60 лева, за мозачния инсулт. Да не говорим за лекарствата за бъбрека, че е само един. Обидена съм на държавата защото има хора, които нямат 1 година трудов стаж и взимат 150 лева.“

Заради пандемията от коронавирус, до края на март всички пенсионери ще продължат да получават и добавка към пенсиите си от 50 лева.

Може да харесате още...