Съдебният спор за лютеницата с хорцето стигна до Люксембург

Сподели в социалните мрежи:

Това стана, след като Върховният касационен съд реши да отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по делото, което фирмите „Булконс Първомай“ и „Консервинвест“ водят вече 6 години. „Булконс“ е производител на „Лютеница Първомай“, а „Консервинвест“ предлагаше доскоро „Първомайска лютеница“.

През 2014 г. „Булконс“ заведе искове в Софийския градски съд (СГС) срещу „Консервинвест“ на основание и на няколко вече отменени разпоредби от Закона за марките и географските означения (ЗМГО), като искаше да бъде преустановено използването на географското означение в името на лютеницата на конкурента ѝ, както и да ѝ бъде присъдено обезщетение от над 636 000 лева за пропуснати ползи.

Тезата на „Булконс“ е, че тя е регистрирала географското указание „Лютеница Първомай“, а „Консервинвест“ не е вписана като ползвател, поради което неправомерно използва регистрираното географско указание в продуктите си и заблуждава потребителите.

От своя страна „Консервинвест“ претендира, че има право да използва регистрираните от нея марки, но освен това твърди, че „Булконс“ не може да търси закрила по националния закон, тъй като в случая пряко приложение намира Регламент 1151/12 на Европейския парламент и Съвета на ЕС за регистрация на наименования.

„Консервинвест“ обжалва решението пред ВКС и именно по спорния въпрос дали в случая може да има национална защита, върховните съдии допуснаха касационно обжалване и решиха да сезират съда на ЕС в Люксембург.

Източник: https://news.lex.bg/

Може да харесате още...