Врачанският митрополит отслужи архиерейска света литургия за Ивановден в Мездра

Сподели в социалните мрежи:

По повод големия християнски празник Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен (Ивановден) в енорийския храм на гр. Мездра „Св. вмчк Георги Победоносец“ беше отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Врачанския митрополит Григорий.
По време на празничното богослужение Негово Високопреосвещенство прочете „Молитва при епидемия от коронавирус“, написана от известния химнописец на Православната църква и митрополит на Едеса, Пела и Алмопия Йоил:
„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който заради нас се въплъти, за да изцелиш голямата рана на човешкия грях, Който не презря неизлечимо боледуващите десетима прокажени, но със спасителната Си благодат ги очисти, Който като Богочовек прекара дните на Своето присъствие на земята като правеше благодеяния и изцеляваше всички боледуващи и страдащи, Който прояви такова добротворство и направи здрави парализирани, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи телесно и душевно, по плът и по ум, приеми сега благосклонно нашето моление и със Своята сила прогонѝ убийствения вирус, който с появата си предизвиква страх, дори смърт сред болните и незаслужено страдащите.
И ако заради многото ни грехове Ти си допуснал това изпитание, молим Те като милостив да го отстраниш от нас и от целия свят. Ако пък за изпитание на вярата ни си допуснал болестта да се разпространи, успокой тревогите на заболелите от нейната епидемия. Ако обаче тя се разпространява поради злодейството на противника на нашето спасение или от небрежността на безотговорни хора, като всемогъщ Бог прекрати нейната сила, запазѝ младежите и защити и изцели от проклетия вирус заболелите и старите хора, и освободи всички от смута в сърцата, като вместо него ни дариш здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Богородица и на всички светии. Амин!“

Молитвено участие в службата взеха енориаши от различни поколения, сред които имаше и доста именици. Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, бизнесмените Иван Георгиев-Тениди и Иванчо Велчов и др. Най-невръстното християнче, доведено своята майка да се черкува, бе Дария Дениславова, която е само на годинка и четири месеца.
В края на литургията митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и поздрави миряните с думите: „Честит и благословен празник на всички! За много и благодатни години! Честит и благословен да бъде имения ден на всички именици, които празнуват заедно с паметта на Св. Йоан! Нека по неговите молитви Божието благословение и милост на бъдат във всички нас! Амин.“
По случай Ивановден кметът Иван Аспарухов и управителят на ОбП „Чистота“ инж. Тодор Христов засадиха в зелените площи пред административната сграда на Община Мездра дървото на дълголетието Ginkgo Biloba, а председателят на Общинския съвет Яна Нинова поздрави Аспарухов с имения му ден, като му пожела да е жив и здрав и да сбъдва с помощта на местния парламент желанията на гражданите на общината.

Снимки: Община Мездра

Може да харесате още...