Новини Новините МС

След поредния локдаун: Десетки ресторанти се продават (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

След втория локдаун – в Бургас масово се продават и отдават под наем търговски обекти и ресторанти. Брокери отчитат и засилване на интереса от български купувачи за търсене на жилища край морето, предава Bulgaria ON Air.

Десетки търговски обекти, които се продават или се дават под наем. Така изглежда началото на 2021 година в Бургас. В морския град има повече от 15 обяви, но за продан са емблематични обекти по градското ларго. Сред тях са пиано бар, доскоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница и офис помещения.

„Различни са факторите, не е задължително да е фалирал, за да тръгне да продава. Предимно се търсят жилищни имоти, по-малък процент се търсят магазини, дискотеки барове, там по-скоро хората предпочитат да наемат“, коментира брокерът Велина Василева.

Очаква се обаче частни съдебни изпълнители да обявяват за продан и хотели в Слънчев бряг заради фалити. Купувачи за тези обекти няма, отчитат в бранша. От пазара се оттеглят и руснаците, които преди години масово купуваха апартаменти в Свети Влас, Слънчев бряг и Поморие.

Близо 5 000 апартамента в Поморие са обявени за продан. Към този момент са заключени и празни.

„Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото Поморие освен море, слънце, пясък, има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, категоричен е кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

В бранша отчитат сериозен интерес от българи от вътрешността на страната за закупуване на жилища в крайморските региони. Нараснало е и желанието за покупка на двустайни и по-просторни жилища. 80% от сделките пък са с ипотечен кредит.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ…