Президентът: България трябва да приобщава сънародниците ни зад граница, включително и с гарантиране на правото им на глас

Сподели в социалните мрежи:

Крайно време е да се институционализира българското представителство зад граница, заяви Илияна Йотова

Огромната българска общност, пръсната по целия свят, трябва да чувства, че има Родина и държава, която се грижи и прави всичко възможно сънародниците ни зад граница да бъдат приобщени към България, включително чрез гарантиране на правото им на глас. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за провеждане на предстоящите парламентарни избори, които той и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха днес чрез видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница.

Държавният глава посочи, че институциите, гражданските организации, политическите партии трябва да работят заедно, така че участието на българите в чужбина в предстоящите избори да бъде активно.

„Колкото по-голяма активност и ангажираност имате към обществено-политическия живот в България, толкова по-консолидирано и проспериращо общество ще бъдем“, обърна се Румен Радев към сънародниците ни зад граница.

По думите му, изборите в условия на пандемия, особено в страните, където има сериозни рестрикции, ще породят и сериозни затруднения в организацията и провеждането на изборите за Народно събрание. Той открои най-вече ограничителните мерки за движение, за струпване на хора, особено в малки закрити помещения, рестрикциите за пътуване.

Президентът изрази надежда в бъдеще да се регламентира електронното дистанционно гласуване с достатъчна защита.

„В момента в България, въпреки инвестираните средства, за разлика от държави като Естония, няма техническо решение и готовност да имаме електронно дистанционно гласуване, но за това ще трябва да се работи“, заяви Румен Радев.

По думите му, към настоящия момент има начин да се защити тайната на вота при гласуване по пощата, така че да се гарантира гласа на всеки. Румен Радев даде пример с организацията на изборите в други държави, където тайната на вота е запазена чрез гласуване с двоен плик и сформирането на обективна, разширена комисия с представители и на политическите партии, и на граждански организации.

„При наличие на политическа воля и добра организация този механизъм може да бъде изпълнен от българската държава, така че да ви се гарантира конституционното право на глас, независимо къде живеете и колко тежки са условията в дадената държава, и колко рестриктивни са ограниченията там“, заяви президентът.

Румен Радев посочи, че всички предложения, отправени по време на срещата, ще бъдат представени утре на консултациите с парламентарно представените партии, които да се ангажират със съответните промени в Изборния кодекс. Държавният глава заяви, че ще продължи диалога със сънародниците ни в чужбина.

„Вие сте важна, неделима част от България и институциите, обществото, държавата трябва да засилват връзката си с вас“, отбеляза Румен Радев.

Крайно време е да се институционализира българското представителство зад граница – било то с добрата стратегия за временните съвети, Националния съвет на българите и институция в държавата, която да работи по тези теми, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова и допълни, че многократно е поставяла тази тема, но не е срещнала насрещни действия от законодателната и изпълнителната власт.

Във връзка с предстоящите избори тя постави като въпрос изтичащия срок на валидност на лични документи на много български граждани у нас и в чужбина. По думите й, невъзможността в момента да бъдат подновени документите може да създаде на пръв поглед формална причина гражданите да не могат да упражнят правото си на глас. В никакъв случай не искаме някой да си помисли, че може да използва здравните проблеми и здравната криза, за да се ограничават избирателни права, посочи още Илияна Йотова.

В разговора днес чрез видеоконферентна връзка се включиха българи от осем държави зад граница – Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Канада, САЩ, Турция и Франция. Всички участници в срещата бяха единодушни, че е трудно да се прогнозира разпространението на вируса и какви ограничителни мерки ще бъдат предприети от властите в съответните страни в следващите няколко месеца. При по-благоприятни метеорологични условия организирането на избори ще е и по-безопасно за здравето на избирателите, посочиха някои от участниците.

По-голяма част от представителите на българските общности посочиха, че е уместно предвид пандемичната обстановка да се въведе гласуване по пощата в отговор на рестрикциите за движение между градовете в някои държави, както и струпване на гласоподаватели пред малкия брой секции, разкривани зад граница. Бяха лансирани идеите да се използва електронна заявка за получаване на бюлетината, а впоследствие чрез дипломатическите ни служби или кметствата в съответните държави те да стигнат до избирателите, пожелали да гласуват. Бе отправено предложение да се използва дипломатическа поща за транспорта на бюлетините към България.

Друга идея беше бюлетините да се изпращат по пощата и да се пускат в предварително разкрити секции, което ще намали времето за гласуване и струпването на хора. Вариант е също да се разкрият по-голям брой секции, като своевременно бъдат подадени заявки за това на местните власти. Като решения на проблема с изтичащия срок на валидност на личните документи беше представена идеята за мобилни консулски услуги в големи държави като САЩ.

В дългосрочен план българите зад граница настояват да се създаде многомандатен избирателен район „Чужбина“, както и да се предприеме промяна в Конституцията, за да могат българи с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители. Българи зад граница настояват и за въвеждане на електронно гласуване, като бъдат предприети необходимите защити за него.

Източник: Пресцентър на Президента

Може да харесате още...