Любопитно: Ефективните методи на илюминатите

Сподели в социалните мрежи:

Методите използвани от илюминатите, за да държат членовете под контрол и да ги накарат да мълчат, са разнообразни, но много ефективни. Една стратегия е публична да се представя образ на илюминатите като благотворителна организация.

Вайсхаупт обяснява:

,,Тези сили са деспоти, когато не се държат според принципите и наш дълг е да ги заобиколим с членовете им, така че непосветените да нямат достъп до тях. Ние трябва да направим максималното за да осигурим напредък на илюминатите във всички важни граждански служби.“

Авторът Макилхани отбелязва: Много от тези са свещеници, адвокати, лекари и дори няколко принца. Няма членове на долните класи – масите, извършващи селскостопанска работа, или слугите.

Критичката на илюминатите Неста Уебстър вижда коварна схема в набирането на нови членове на Ордена. Последователите на Вайсхаупт са набирани чрез най- фините методи на измама и са водени към цел, която им е неизвестна. Това е цялата разлика между честните и безчестните тайни общества.

„Изкуството на илюминизма се крие в превличането на наивници в ласкаенето на суетата на амбициозните егоисти, в работата на небалансираните умове, или играната на страстите, алчността и властта, за да бъдат накарани мъже с разминаващи се цели да служат на тайната цел на сектата. Хората с пари са добре дошли, но са държани в неведение за действителните тайни. Целта е да се спечели власт и богатство, да се подкопае светското и религиозното управление и да се постигне статус на господари на света.“

Колкото и документите на илюминатите да призовават за сваляне на трона и олтара, значението не се крие в призивите. Вайсхаупт създава система за контрол, която ще роди дисциплинирани клетки, които ще изпълняват повелята на господарите- както изглежда без изобщо да осъзнават, че им е наредено да го направят. Шокиращото по отношение на илюминатите е механизъм, чрез който реализира тези намерения чрез контролиране на умовете на членовете на тайното общество. Вайсхаупт е създал инструмент за контрол върху психиката, който е ефективен защото не произтича от философия на Просвещението.

Може да харесате още...