Заключителен форум по проект „Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин“

Сподели в социалните мрежи:

На 12-ти януари от 10:30 до 13:30 ч. се проведе заключителен форум „Ролята на читалищата за развитието на област Видин“ по проект „Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин“. Събитието се проведе онлайн чрез платформата ZOOM и в него се включиха над 70 представители на читалищната мрежа, техни настоящи и бъдещи партньори.

Поздрав към участниците отправиха Борислава Борисова, заместник – кмет на Община Видин и Емилия Лисичкова, председател на „Платформа Агора“. Представена бе Интернет платформата, разработена в рамките на проекта, която представя всяко читалище, включено в мрежата и дава възможност за обмен на информация и ресурси. Като пример за работа в мрежа бе представена кампанията „Дари устройство на семейство в нужда“, организирана от „Фабрика за идеи“ и „Видински фонд „Читалища“. В резултат на тази кампания близо 400 деца от област Видин имат вече устройства, с които да се включат пълноценно в дистанционното обучение, което се провежда. Доц. Десислава Димитрова от Инcтитyт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и координатор на Ѕlоw Fооd Бългаpия представи съхранените кулинарни традиции, които могат да допринесат за развитието на местната идентичност и на кулинарния туризъм в региона. Своя опит за работа в мрежа споделиха Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Плевенски обществен фонд „Читалища“ и Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища“. Форумът завърши с обща дискусия, която очерта посоките за развитие на читалищната мрежа в региона.
Проектът „Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин” се изпълнява от Сдружение „Видински фонд „Читалища“ и е подкрепен от Фонд „Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространстнво. Общата стойност на проекта е 40 684, 50 евро, от които 36 084,50 евро са безвъзмездно финансиране.

Проектът приключи на 14 януари 2021 г., като неговата основна цел бе да повиши капацитетът на Сдружение „Видински фонд „Читалища“ и на читалищата в област Видин чрез насърчаване на сътрудничеството между тях и създаването на работеща областна мрежа за обмен на информация, знания и опит.

Може да харесате още...