Кметът: Така създаваме предпоставки да идват инвеститори и Видин да се развива пълноценно

Сподели в социалните мрежи:

Община Видин вече разполага с необходимата техника за поддържане на по-добрия облик на населените места. Това съобщиха от Община Видин.

Кметът д-р Цветан Ценков връчи днес ключовете от машините, закупени за нуждите на новото Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, на водачите на специализираната техника. На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Светослав Скорчев, секретарят на Общината Валери Димитров, директорът на предприятието (до конкурс) Емилиян Евтимов, началникът на отдел „Екология“ Светла Ангелова, общински съветници и граждани.

След провеждане на обществена поръчка, Общината се сдоби с три сметоизвозващи камиона; четири камиона тип самосвал, един от които снабден с кран; две мотометачки; един челен товарач; един контейнеровоз и десет контейнера за строителни отпадъци. Общата стойност на техниката е над 660 000 лв., като финансирането е от направените от Община Видин отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците и неразходвани средства от целевата субсидия за зимно поддържане и снегопочистване.

За пръв път от десетилетия Общината разполага с такова количество специализирана техника, подчерта видинският кмет. Той допълни, че наличните вече машини, както и тези, които предстои да бъдат получени, ще обезпечат дейностите на Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, така че то да работи по един модерен начин. Според д-р Ценков видинчани трябва да се гордеят, че Видин се нарежда сред общините, в които е създадено такова предприятие.

„Тази техника ще даде съвсем друг облик на нашите градини и паркове и на населените ни места, което е една от първостепенните задачи на общинската администрация. Така създаваме предпоставки да идват инвеститори и Видин да се развива пълноценно“, каза кметът.

Той пожела на екипа на общинското предприятие здраве, успехи и работата да върви по вода. Формирането на ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“ е един от приоритетите на общинското ръководство.

Със създаването му ще се постигне следното:
⁃ Редовно ще се мият улиците в град Видин и в големите населени места от общината, което ще намали замърсяването на въздуха;
⁃ Ще се направи график за извозване на отпадъците, съобразен с работното време на гражданите;
⁃ При снеговалеж с приоритет ще се почистват улиците до детските градини и училищата;
– Ще спрат измамите с надписани курсове за събрана шума и клонки;
⁃ Ще започне системна поддръжка и изрязване на дървета и храсти в кварталите и по четвъртокласната пътна мрежа;
⁃ Ще има отговорници за поддръжката на градските паркове и кварталите;
– В големите населени места ще бъдат назначени работници към предприятието, които да отговарят за гробищните паркове, зелените площи и чистотата, както и лесовъд, за да може Общината правилно и ефективно да управлява общинските гори;
– Част от предприятието е и строителната бригада, функциите на която ще включват изработване и монтиране на пейки и беседки в населените места; почистване на дъждоприемните шахти; възстановяването на тротоари и бордюри; ремонтирането на детски площадки; поддръжката на хоризонталната и вертикалната маркировка.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...