Окончателно: Предложението на председателя на ОБС-Видин за вдигането на кметската заплата ще бъде подложено на гласуване (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Междувременно в ефира на „Добро утро, Северозапад“ се разрази истинска буря по темата.

Генади Велков предлага възнаграждението на д-р Цветан Ценков да скочи до над 3100 лева, а от опозицията обвиниха шефа на местния парламент в погазване на закона.

Калин Иванов разказва…


Според предложението заплатата на кмета на Видин се вдига с 10 процента.

Генади Велков – председател на ОБС-Видин
„Не само на кмета, а на всички кметове в населените места в Общината и на администрацията с 20%. Това са пари, които ги дава държавата и по никакъв начин това не ощетява Общината“.

В същото време от опозицията скочиха, че предложението, което прави Генади Велков е поредното, което е в разрез със закона за местното самоуправление.

Юли Петров – Общински съветник от Г.К. на БСП
„Той няма право да прави такова предложение по нито един закон, още повече по ЗМСМА. В предложението си е посочил чл/21. ал. 5. Да тя казва, че Общинския съвет определя трудовото възнаграждение на кмет, кметове на населени места и кметски наместници, но забележете, по предложение на кмета“.

А шефът на местния парламент отвърна на критиките с критика към критикуващия.

Генади Велков – председател на ОБС-Видин
„Този най-гръмогласния Общински съветник. Най много настоява за заплатата си. Най-стриктно следи какво получава и как го получава.“

Юли Петров – Общински съветник от Г.К. на БСП
„Той не е никакъв шеф, защото Общинските съветници нямат шефове. Щеше да е председател – шеф ако беше шеф на някое ТЕКЕСЕ. Но да ми поставя на мен оценки, той, който вместо вафла, казва Фафла и вместо Февруари, казва феФруари, е някак несериозно“.

Наша проверка показва, че през януари миналата година кметът на Враца Калин Каменов е направил предложение за повишаване на възнагражденията на кметовете на населените места в Общината, а такова за повишаване на неговата заплата прави общински съветник от ГЕРБ .

Сашка Александрова – Общински съветник от ГЕРБ
„Предлагам заплатата на кмета Калин Каменов да стане 3400 лева и да влезе като допълнение т. 1 към предложението.“

Каменов отказва повишение, но според експерти по този начин закона е спазен. В същото време предложението на председателя на местния парламент във Видин вече се обсъжда в комисии.

Генади Велков – председател на ОБС-Видин
„Мисля, че доктор Ценков няма да умре от глад ако не вземе тези допълнителни 200 лева“.

А в телевизионно интервю след всичките тези разпри, кметът заяви, че се чувства като на меден месец. Заплатата на кметът трябва да бъде гласувана на 29-ти януари.

Може да харесате още...