26 януари – Международен ден на митниците и митническия служител

????????????????????????????????????
Сподели в социалните мрежи:

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните – членки на Световната митническа организация, са 183. България е член на организацията от 1 август 1973 г.

По традиция Международният ден на митниците минава под мотото на определена тема, като за 2021 г. тя е:

„Митниците в подкрепа на възстановяване, обновяване и гъвкавост за една устойчива верига за доставки“.

Този слоган поставя акцент върху призванието на митниците да демонстрират своето лидерство по време на процеса на възстановяване от Covid-19 кризата на национално и международно ниво.

В тази ситуация пролича колко е значима международната търговия за функционирането на икономиките и за живота на всеки гражданин. Стана видно колко е важна ролята на митниците като участници в гарантирането на сигурността и безпроблемното функциониране на веригите за доставки – се казва в писменото поздравление към служителите на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов.

„Пандемията показа важността на основните концепции, които Световната митническа организация популяризира от години, включително изцяло цифрови и безхартиени методи за освобождаване, както и използването на технология за осъществяване на ефективен контрол и улесняване, подобряване и ускоряване на процесите. Използването на рентгенови инспекционни устройства, както и на блокчейн, изкуствен интелект и други технологични постижения, предлагат осезаеми предимства по отношение на събирането, комбинирането, споделянето и анализа на данни“, пише в писмото си за празника Световната митническа организация.

Поради противоепидемичните мерки тържествена церемония по повод Международния ден на митниците няма да се провежда и празникът ще се отбележи изцяло онлайн, а традиционните сертификати за заслуги от името на генералния секретар на Световната митническа организация Кунио Микурия вече са изпратени до техните носители.

Източник: Пресцентър Агенция Митници

Може да харесате още...