Ученици от Мездра завършиха успешно проект за разделно събиране на негодни за употреба батерии

Сподели в социалните мрежи:

Учениците от IV „б” клас в ОУ „Христо Ботев” – Мездра завършиха успешно изпълнението на екологичен проект за разделно събиране на негодни за употреба батерии под наслов „Планетата Земя“. В рамките на проекта децата събраха, заедно с останалите ученици, учители и служители в училището, повече от 17,5 килограма стари портативни батерии. За целта на общодостъпно място – в коридора на учебното заведение, беше поставен специален контейнер.

„Тази инициатива се реализира в нашето училище от 12 години, като на всеки четири години предаваме събраните батерии“

, поясни класният ръководител Христина Иванова. Чрез нея приучаваме и учениците, и учителите, и родителите
да ги поставят на определените за целта места, вместо да ги изхвърлят безконтролно.

В присъствието на директора Иван Иванчев, младите природозащитници предадоха събраните батерии на Георги Гергов, гл. експерт „Опазване на околната среда“ в Община Мездра, който от своя страна ще ги предаде на столична фирма, специализирана в рециклирането на този вид опасни отпадъци.

По случай финализирането на дейностите по проекта четвъртокласниците изготвиха информационна брошура „Пази природата чиста. Тя е твоят дом!“. С нея, от една страна, популяризират вредата от изхвърлянето на негодни за употреба батерии заедно с битовите отпадъци, а от друга – призовават своите близки и приятели да се включат в кампанията.
Учениците представиха също любопитни факти за планетата Земя, за отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и алуминий и за ползите от тяхното рециклиране, както и крилати мисли за природата на велики мислители. А Андрей Сергеев, Василена Любенова, Ивайла Миленова, Изабел Асенова, Йоана Славкова, Преслав Нинов и Тамара Таскова изработиха макети на Слънчевата система.
Разделното събиране на употребявани батерии в мездренското школо ще продължи и занапред.

ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...