Днес почитаме жертвите на комунистическия режим

Сподели в социалните мрежи:

Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим отбелязваме на 1 февруари.

Тази година се навършват 74 години от първите присъди на Народния съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Това е датата, на която са осъдени на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, като присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца от страната са изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

Установяването и управлението на комунистическите режими в някои държави през 20 век е съпътствано от масови убийства, като приблизителната оценка на жертвите възлиза на между 85 и 100 милиона души.

Фокусът на изследванията е върху причините за убийствата в отделните общества, въпреки че някои изследователи твърдят, че е имало и общи причини. Някои изчисления, посочващи по-голям брой жертви, включват не само масовите убийства и екзекуции около елиминирането на политическите опоненти, гражданските войни, вълните на терор и аграрните реформи, но също и жертвите на войните, глада, болестите и изтощението в работническите лагери. Някои изследователи смятат, че част от смъртността е резултат на правителствените политики и управленски грешки, а от там обединяват тези случаи под категориите масови убийства, демоцид, политицид, „класицид“ или широко дефиниран геноцид. Според поддръжниците на този възглед, разглеждането на проблема в тези категории води до изчисления за броя на жертвите възлизащи на десетки милиони. Други изследователи обаче поставят под съмнение валидността на този подход. Към 2011 г. няма постигнат академичен консенсус по тези въпроси, в това число в бивши и настоящи комунистически републики. Броят на сравнителните изследвания, предлагащи хипотези за причините за тези събития, е ограничен. Данните за убийствата поставят на първо място в статистиката Съветския съюз под управлението на Йосиф Сталин, Народна република Китай под управлението на Мао Цзедун и Камбоджа под управлението на Червените кхмери. Броят на загиналите цивилни в тези три режима е в порядъка на 21-70 млн. души. Убийства в по-малки мащаби са се състояли още в Северна Корея, Виетнам, някои източноевропейски и африкански държави.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Може да харесате още...