Хванаха контрабандни златни и сребърни накити на границата с Турция

Сподели в социалните мрежи:

Над един килограм недекларирани златни и сребърни накити откриха митническите служители на МП Капитан Андреево. Това съобщиха от Агенция Митници.

Митническите служители от Главна дирекция “Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ откриха 1075 грама недекларирани златни и сребърни накити, при проверки на два автобуса и лека кола на МП Капитан Андреево.
При един от случаите на 13.02.2021 година, около 09.00 часа, на пункта пристига автобус с румънска регистрация, пътуващ с 35 пътници по редовната линия Истанбул-Букурещ.

Пред митническите служители пътниците декларирали, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която под хастара на дамска чанта, собственост на една от пътничките- румънска гражданка са открити 38 пръстена, медальона, гривни, синджира, обици от жълт метал. При направената от вещото лице експертиза се установява, че накитите с общо тегло 113.70 грама са от 14 каратово злато на стойност над 8 500 лева.

Други недекларирани златни накити на стойност 31 423 лева са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ на 05.02.2021 г. от Турция през България за Румъния. В автобуса са пътували 12 пътници. В личния багаж на две от пътничките- румънски гражданки са открити общо 419 грама златни накити, като по-голямата част от тях 338.29 грама са открити на дъното на куфар, собственост на една от дамите. Накитите на стойност 25 365 лева са били укрити в празна опаковка от кроасан и на дъното на пластмасова тарелка с нарязан хляб. В дамската чанта на втората румънска гражданка са открити недекларирани 80.70 грама златни накити.

Недекларирани 49 сребърни пръстена с общо тегло 542 грама са открити в лек автомобил, пътуващ от Турция през България за Молдова на 12.02.2021 г. Накитите са били укрити под хранителни продукти в хладилника, разположен между предните седалки на автомобила. Установено е, че контрабандните сребърни изделия са собственост на шофьора- турски гражданин.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...