Видин Новини

Белоградчик тържествено отбеляза националния празник на България

Сподели в социалните мрежи

Белоградчик тържествено отбеляза 143 години от Освобождението – Национален празник на Република България. Това съобщиха от Община Белоградчик.

На тържеството присъстваха Борис Николов – кмет на община Белоградчик, г-н Боян Минков – председател на Общинския съвет, Свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, г-н Антон Трифонов – заместник кмет на Община Белоградчик, граждани и гости на града.

Отец Рафаил отслужи панахида в памет на загиналите в освободителната Руско– турската война, след което тържествено бе издигнат трикольора на Република България под звуците на националния химн.

За значимостта на 3-ти март за всеки българин и цената на извоюваната свобода, саможертвата на хиляди знайни и незнайни български, руски, румънски герои, акцентира в словото си г-н Б. Николов – кмет на община Белоградчик.
Призив да почитаме празниците си и преодолеем различията, да знаем и помним паметта на загиналите, отбеляза в словото си г-н Боян Минков – Председател на Общински съвет Белоградчик:

„Аз съм сигурен, че в не един белоградчичанин тече кръвта на Първул Станков, Цоло Тодоров, Дядо Божин и на другите знайни и незнайни белоградчичани, дали живота си, жертвали имуществото си и с дали всичко, което имат, за да можем ние днес да живеем свободно”.

Тържеството продължи с кратък рецитал на участници от клуб „Млади възрожденци” с ръководител Соня Петрова при СУ „Христо Ботев” и фолклорна вариация на възпитаници на Школата народни танци към Детски комплекс – Белоградчик, с ръководител Зорница Иванова.

Венци и цветя в памет на загиналите поднесоха Общинска администрация Белоградчик, Общински съвет, граждани и гости на града.

Източник: Пресслужба на Община Белоградчик


Сподели в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *