Продължава разяснителната кампания по проекта за подмяна на отоплителни уреди в Община Видин

Сподели в социалните мрежи:

Започнаха вече информационните срещи в рамките на първия етап на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“. Целта е жителите на общината да бъдат информирани как могат да кандидатстват за подмяна на използваните печки, котли или камини на дърва и въглища с по-екологични отоплителни уреди и какви ще са ползите от това. Това съобщиха от Община Видин

Първата среща започна вчера в 11 часа, като участие в нея са взели ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ в Община Видин, експерти от екипа за управление, както и представители на ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“, което изпълнява дейностите от първия етап. На събитието присъства и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Инж. Лилов припомнил, че освен провеждане на разяснителната кампания, първият етап на проекта включва проучване на нагласите сред жителите на общината, изготвяне на анализи и изработване на методология и критерии за кандидатстване. „Тези критерии ще бъдат готови до средата на април. Самото подаване на заявления за кандидатстване се очаква да започне от 15 април и ще бъде в рамките на един месец“, каза ръководителят на проекта. Той допълнил, че на интернет страницата на Община Видин гражданите ще могат да се информират относно критериите, ще бъде публикувано и заявлението, което желаещите трябва да попълнят и подадат.

Веднага след като изтече срокът за кандидатстване, подадените заявления ще бъдат оценени и ще се направи подбор въз основа на утвърдените критерии. Впоследствие ще бъде избран изпълнител, който ще извърши подмяната на остарелите уреди на твърдо гориво с пелетни печки, пелетни котли или климатици, като този процес ще стартира в края на настоящата или в началото на следващата година, обясни инж. Лилов. И призова жителите на Община Видин да са активни и да кандидатстват.

Цветанка Ценова от ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“ информира, че към момента се изготвят анализи за определяне на критериите, които ще бъдат в няколко основни групи: екологични, социални, икономически, технически.
Ценова подчерта, че целта на проекта е да се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха в Община Видин. И припомни, че наличното финансиране е в размер на общо 12 453 598 лв., около 12 милиона лева от които ще достигнат пряко до домакинствата в общината под формата на доставка и монтаж на нови, модерни енергоефективни уреди.

Информационната среща е преминала при голям интерес, като експертите от екипа за управление на проекта и представителите на ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“ са отговорили изчерпателно на всички зададени въпроси.

Разяснителната кампания продължава, като ще обхване всички населени места на Община Видин.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...