Водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин Огнян Ценков представи акцентите от програмата на партията в сектор „Регионална политика“

Сподели в социалните мрежи:

През годините жителите на област Видин са чули и прочели голям брой стратегии за развитието на Северозапада. Стратегии, които звучат добре на хартия. В реалността разчитаме на средствата, които се раздават чрез постановления на Министерски съвет.
Разбира се, тези средства помагат на местните власти. Но в тях липсва хоризонт, липсва визия за устойчиво развитие на регионите. Много често тези средства зависят от „правилната“ партийна принадлежност или са свързани с наближаващи избори. Необходима ни е регионална политика с поглед в бъдещето. Политика с реални действия. Иначе какво се получава – Северозападът е приоритет, но проектът за изграждането на Северна промишлена зона във Видин, на стойност 23,5 млн.лв., който беше одобрен и включен за финансиране в Целенасочената инвестиционна програма на правителството, не беше осъществен – първоначално поради липса на финансиране, след това отложен за 2020г. В началото на 2021 г. вече никой не говори за този проект. Още един пример – всички сме убедени, че качественото и добро образование е в основата на личния и обществен просперитет. Развитието на образователната инфраструктура също присъства във всички партийни програми и в политическото говорене на правителството. Реалността – МОН обяви одобрените проекти по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020–2022, на стойност над 212 000 000 лева. От тези средства област Видин получава 340 000 лева, или 0,16% от средствата. Така че, всички ние сме свидетели на регионалните диспропорции. Едва ли на жителите на област Видин ни е необходимо да чуваме, че в България има силно развити региони, за сметка на трайно изоставащи и заемащи отрицателните класации в ЕС. За съжаление област Видин от години оглавява отрицателните класации. Това на практика означава, че в момента не можем да говорим за реална регионална политика. За да намалим различията и да преодолеем изоставането, ние от „Републиканци за България“ ще работим за нормативни промени и въвеждане на специфични мерки, които да подобрят състоянието на област Видин. Това каза водачът на листата на партията за Видин Огнян Ценков, който представи акцентите от програмата на ПП „Републиканци за България“ в сектор „Регионална политика“.
Ценков коментира, че такъв инструмент е създаването на регионални инвестиционни фондове и програми за изостаналите области.

„Предвиждаме фондове за производствени предприятия, като те ще поемат 50% от инвестицията за закупуване на земя и производствени мощности. Сумата ще се възстановява след започване на реално производство и ще послужи за финансиране и на бъдещи проекти. Знаем колко е важно да подпомогнем производствата в област Видин“, каза Огнян Ценков.

Той посочи, че в програмата на „Републиканци за България“ е заложена подкрепа за районите с трайна тенденция за обезлюдяване и липса на перспектива, изразяваща се в данъчни отстъпки както за фирмите, така и за гражданите; финансови стимули за предприемачество, бизнес и инвестиции, както и облекчаване на административните режими. Стимулите са свързани и с подпомагане на технологичното обновление на предприятията в района, повишаване на тяхната производителност и ефективност и улесняване на достъпа им до нови пазари.

„За да говорим за добра регионална политика трябва да обърнем внимание на малките населени места, които по отношение на инфраструктура и благоустрояване в момента са в много лошо състояние. Предлагаме делегирани бюджети за всички кметства в страната, които минимално да бъдат 10 000 лв. годишно. Смятаме, че за подобряване на регионалната политика, основополагащо е доизграждане и модернизация на националния кадастър. Всеки от нас знае колко е трудно за гражданите и фирмите да се извадят документи там, където все още няма заснета кадастрална карта. По този начин ще се подобри обслужването на населението и ще се спести време“, посочи водачът на листата на ПП „Републиканци за България“-Видин.
Огнян Ценков бе категоричен, че с тези предложения може да бъде постигнат комплексен положителен ефект в развитието на област Видин.
„Преодоляване на регионалните различия и по-ефективното усвояване на средствата от различните програми и инструменти за осъществяване на Европейската регионална политика, чрез прилагането на интегриран подход в планирането и управлението на територията“, каза в заключение водачът на листата на ПП „Републиканци за България“- Видин.

„Републиканци за България“ е с номер 21 в интегралната бюлетина.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Може да харесате още...