Огнян Ценков, водач на листата на ПП „Републиканци за България“-Видин: За проактивна политика спрямо нашите сънародници в чужбина

Сподели в социалните мрежи:

Българските граждани ще могат да гласуват в 465 секции в 69 държави. За сравнение, през 2017 г. секциите в чужбина са били 371. Извън границите на България живеят над 2 милиона наши сънародници. Важно е да започнем да водим проактивна политика спрямо тях, защото те са национален капитал, който трябва да бъде използван за бъдещото развитие в икономически, политически и социален план. Това коментира водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ Огнян Ценков на среща с граждани във Видин. Ценков каза още, че всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 милиард евро.

„Редно е да върнем обратно поне 1% от тези средства. Затова в нашата програма в „Политики за българите в чужбина“ предлагаме да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти до 25 000 евро на българите зад граница, на обща стойност от поне 10 милиона евро. Създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина“ и електронно дистанционно гласуване са сред акцентите в секторната политика“, каза още водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин.

Огнян Ценков обясни, че в програмата на партията се предвижда създаването на 32 МИР – Чужбина, чрез който българите зад граница биха могли да избират свои народни представители в българския парламент. По този начин те ще бъдат свързани със социално-икономическите процеси в страната, ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят по-ефективно проблемите си пред българските институции.

„ПП „Републиканци за България” ще работим с всички български общности зад граница. Предвиждаме разкриване на нови културно – информационни центрове в най-големите нови български общности по света, както и създаване на обществени съвети към дипломатическите и консулските ни представителства. Създаване на Вазов институт, който ще има за цел да работи за съхраняването, развитието и популяризирането на българския език в чужбина. Предлагаме да бъде изградена и дигитална платформа за обучение, чрез която ще дадем възможност да изучават майчиния си език, да запазят своята идентичност и да засилят връзката си с родината. Сред предложенията ни е дигитализация на голяма част от административните услуги, за да може максимален брой административни услуги за българите в чужбина в т.ч. и на общинско равнище в България (като регистриране на брак, новородено дете и други) да бъдат достъпни по електронен път“, обясни Огнян Ценков.

Той припомни, че според Конституцията на Република България, всички български граждани имат еднакви права, независимо в коя точка на света се намират.

„Въпреки това, нито едно от разумните и работещи предложения на „Републиканци за България“, чрез които българските граждани в чужбина щяха да имат възможност безпроблемно да упражнят правото си на глас в предстоящите парламентарни избори, не бе прието“, каза в заключение Огнян Ценков.

За „Републиканци за България“ гласувайте с номер #21 в интегралната бюлетина
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Може да харесате още...