Развитието на туризма да залегне по-сериозно в Националния план за възстановяване и устойчивост, настоя вицепрезидентът

Сподели в социалните мрежи:

В Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да намерят по-сериозно място мерките за съживяване на туристическия бранш и целенасочената мисъл за неговото развитие. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на 25-ите годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Вицепрезидентът подчерта огромните финансови щети за туристическия бранш в световен мащаб, породени от пандемията – 1 трлн. и 300 млрд. долара. В рамките на Европейския съюз се отчитат 70% спад на приходите. „Зад страшните цифри стоят фалити и загуба на много работни места. А адекватна компенсация почти липсва“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че България трябва по-добре да използва европейските средства, за да възстанови туристическия си бранш, който носи 12% от БВП на страната. По последни данни загубите за година за българския туризъм са над 5 млрд. лв.

„Имаме неосъществена цел – да обвържем по-ефективно туризма с историята и културата ни. Липсва ни достатъчно реклама навън. Други държави, които имат много по-малко от нас, успяват по-добре да го рекламират и да се възползват от богатствата си“

, посочи Илияна Йотова.

Обща цел на всички трябва да бъде възстановяването на доверието в туристическия бранш, призова вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова поздрави ръководството и членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за смелостта да се справят с предизвикателствата в тази трудна ситуация.

ИЗТОЧНИК: ПРЕСЦЕНТЪР

Може да харесате още...