Илия Петков, кандидат за народен представител от ПП „Републиканци за България“ – Видин: Електронното управление е приоритет за нас

Сподели в социалните мрежи:

„Във века на технологиите и комуникациите, въвеждането на електронно управление е задължително условие за намаляване на корупцията, за развитието на администрацията и достигане нивата на страните от европейските държави. Към настоящия момент едва 1961 от 38 000 административни услуги, които ползват българските граждани и бизнес, отговарят на Европейските стандарти за цифрови услуги“, каза при представянето на приоритетите на ПП „Републиканци за България“ в сектор „Електронно управление“ кандидатът за народен представител на партията за 5 МИР – Видин Илия Петков. Петков е психолог, с опит в сферата на образованието и общинската администрация.

„Реалното електронно управление е приоритет за нас, защото гарантира прозрачност на администрацията, осигурява видимост и проследимост на действията, от друга страна гарантира сигурност за бизнеса и улеснява гражданите. Ние ще работим за свързване на информационните системи на държавните структури и общините. Това ще подобри обслужването на фирмите и населението, и ще премахне необходимостта от представяне на една и съща информация на различни структури. Информацията трябва да се събира еднократно и да се използва многократно. По този начин се пестят време и ресурси при извършване на административните услуги. В момента се вадят документи от една структура, които да се представят на друга, за да послужат за издване на разрешения, разпореждания и др.“, посочи Илия Петков.

Според кандидатът за народен представител от ПП „Републиканци за България“, за действителното функциониране на електронното управление, е необходимо всеки потребител да има персонален електронен код.

„Затова предлагаме безплатен електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин. Унифицираната система за персонална идентификация ще уеднакви стандартите и ще гарантира равнопоставеността на българските граждани пред административните структури, както и ще им спести време и ресурси“, обясни той.

От партията посочват, че внедряването на електронното управление поставя на дневен ред и въпроса за защита на информационните данни.
„В днешни дни сигурността е на много ниско ниво. Преки свидетели сме на източване на регистри от НАП и от Агенцията по вписвания, като по този начин лични данни на милиони българи и фирми бяха свалени. ПП „Републиканци за България“ ще работим за развитие на киберсигурността в България. Необходимо е да се гарантира защитата и поверителността на събраните данни“, категоричен бе кандидатът за народен представител за 5 МИР – Видин.

ПП „Републиканци за България“ са и за повсеместно въвеждане на електронно гласуване при гаранции за защита на сигурността и тайната на вота. Според партията, това е единственият начин да се грантира прозрачността на изборния процес и да се сведе до минимум възможността за манипулиране на вота.

„Въвеждането на електронното управление поставя на дневен ред и необходимостта потребителите да могат да са запознати и да работят със съвременните информационни технологии и комуникации. Необходимо е развитие на инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии в образованието. Важно е гражданите да са информирани кои данни и информация могат да споделят, за да гарантират сигурността си и да имат възможност да се защитят от престъпни посегателства върху тях и имуществото им“, заяви кандидатът за народен представител от ПП „Републиканци за България“ Илия Петков.

Той бе категоричен, че специално внимание се обръща и на контрола и отчетността в електронното управление.
„Смятаме, че трябва да се разработят специални стандарти, които да гарантират измерими резултати. Средствата, които ще се вложат за внедряването му, трябва да са прозрачни и да водят до постигнати значителни ползи за гражданите“, каза още Илия Петков.

За „Републиканци за България“ гласувайте с номер 21 в интегралната бюлетина
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Може да харесате още...