Почит към паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

Сподели в социалните мрежи:

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова поднесоха венец пред паметната плоча на унгарския национален герой в града ни, във връзка с отбелязването на 173 години от Унгарската революция (1848-1849 г.) и борбата за свобода.

По традиция Видин се включва в инициативите по повод годишнината от историческото събитие и Националния празник на Унгария 15 март. Общината беше предвидила честването да се организира на 23 март, което бе съгласувано с Посолството на Унгария у нас и Унгарския културен институт. Но с оглед въведените мерки заради епидемичната обстановка, то беше отменено.

„Очаквахме представители на Посолството, но ситуацията не го позволи, затова не можем да отлагаме и дойдохме да изразим почитта си към този велик унгарец, който оставя своята диря и във Видин. Лайош Кошут е едно от доказателствата за хилядолетните връзки между България и Унгария“ – каза д-р Ценков.

Паметната плоча на Кошут се намира пред къщата (в близост до площад „Ташкюприя“), която го приютява в продължение на три месеца след неуспешния край на революцията. Стопанката на тази къща, над 80-годишната Александрия Николова, всяка година е любезна домакиня на гостите от Унгарското посолство, дошли да почетат своя герой. Тя изказва съжаление, че през последните две години това не е възможно заради разпространението на коронавируса.
На 15 март кметът на Община Видин изпрати поздравителен адрес до посланика на Унгария – Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, в който изразява убеждението си, че взаимоотношенията между българския и унгарския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред. Той отправи пожелания към всички нейни сънародници за здраве, благоденствие и национална гордост.
Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време, която отстоява правото за по-добър, по-справедлив и по-щастлив живот. Той е известен със своето силно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи. Става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент. Унгарската революция дава пример за това как една държава може да се бори за своята независимост и демократично управление. Тя оставя отпечатък не само в историята на Унгария, но и на цяла Европа.
ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА ВИДИН

Може да харесате още...