Мездра призовава да се присъедините към глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“

Сподели в социалните мрежи:

По традиция на 27 март 2021 г. (събота) в 20:30 часа милиони хора по света символично ще загасят осветлението в домовете си за един час, за да отбележат „Часът на Земята“ (“Earth Hour”). Целта е да обединим мисли и действия и да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея. Защото нашето бъдеще е неразривно свързано с това на Земята и всички нейни екосистеми.

Община Мездра е една от множеството български общини, които за поредна година ще се включат в екологичната инициатива на международната природозащитна организация WWF, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя.

В световен мащаб „Часът на Земята“ се провежда за първи път през 2007 г. в Сидни, Австралия. През изминалите години тази инициатива се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността ни към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.
Понастоящем „Часът на Земята“ е най-мащабната световна инициатива с над 5 милиона участници в повече от 7 000 града от 190 държави, обединени в общи послания и действия за природата.
Тази година фокусът на международната кампания на WWF е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова инициативата в България обръща специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.
В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.
Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година ще отбележим празника с онлайн концерт на български изпълнители и с угасване на светлините у дома: https://www.facebook.com/events/4010557705669862
Община Мездра призовава всички граждани да се включат в „Часът на Земята 2021“, като загасят осветлението в домовете си на 27 март (събота) от 20:30 до 21:30 часа!

ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...