8 години затвор за рецидивист, подпалил автомобил в кооперация в Монтана с последвал взрив, застрашил живота на всички обитатели и нанесъл щети за над 120 000 лева

Сподели в социалните мрежи:

Окръжен съд – Монтана произнесе присъда 8 години „Лишаване от свобода“ на Ц. П. В. – подсъдим за палеж на автомобил и взрив в жилищна кооперация, които нанесли значителни щети и поставили в опасност живота на хората в сградата.

57 годишният Ц. П. В. бе обвинен от прокуратурата, че на 7 октомври 2019 г. в Монтана, на ул. „В. Левски“ 42, в гараж на жилищна кооперация, възпламенил горивно-кислородна смес и запалил лек автомобил на стойност 45 605,59 лева, собственост на „Р.Л. Б.“ ООД и ползван от К. И. Б., а от деянието последвали значителни вреди и на друго имущество – апартаменти, техника и вещи, като пожарът е представлявал опасност за живота на част от обитателите на сградата. Общият размер на причинените от палежа значителните щети бе изчислен на 71 769, 58 лева.

Съдебното следствие срещу Ц. П. В. започна на 9 декември 2020 г. В продължение на 5 заседания Окръжен съд изслуша обвинението, 17 свидетели, 12 вещи лица, подсъдимия и неговата защита. На последното заседание прокуратурата поиска изменение на обвинението на Ц. П. В., което бе допуснато от съда, и според което изгорелият в пожара автомобил е на стойност 94 000 лева, нанесените значителни щети са на обща стойност 120 209,09 лева, а огънят представлявал опасност за живота на всички обитатели на газифицираната кооперация на ул. Васил Левски“ 42.

В пледоарията си пред съда представителят на прокуратурата поиска за тежкото престъпление, извършено по общоопасен начин, за което законът предвижда от 3 до 12 години затвор, наказание близо до максимума. Подсъдимият не се призна за виновен и заедно със защитата си поиска да бъде изцяло оправдан. На тайно съвещание Окръжен съд призна Ц. В. П. за виновен и го осъди на 8 години „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Ц. В. П. бе осъден и да заплати общо 20 060 лева за имуществени вреди на гражданските ищци Л. А. Л., К. И. Б., Ж. Б. К.,К. Е. Б. и Б. А. Б. Ц. П. В. бе осъден да плати и 4 762, 82 лева по сметка на ОД на МВР – разноски по досъдебното производство,

2 565, 90 лева разноски по съдебната фаза на процеса по сметка на ВСС в Републиканския бюджет, както и 802,32 лева – държавна такса по уважените граждански искове.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.

След произнасянето на присъдата Ц. П. В. поиска за пореден път изменение на мярката си за неотклонение “Задържане под стража“ в по-лека. Съдът отхвърли искането му като неоснователно. С оглед на постановената ефективна осъдителна присъда и криминалното минало на Ц. П. В. – 16 досегашни осъждания, последното от които е „Пробация“, по време на която е извършен палежа, съществува реална опасност осъденият да се укрие, обяви съдът и потвърди най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението може да се обжалва в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.

ИЗТОЧНИК: СЪД МОНТАНА

Може да харесате още...