Предстои изграждането и обновяването на две детски площадки в Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:

Община Белоградчик получи одобрение на два проекта по Национална кампания „Чиста околна среда – 2021 година” на тема: „Обичам природата – и аз участвам”. Одобрените проекти са насочена към обновяването на две детски площадки в град Белоградчик.
По единият от проектите се предвижда обновяване на детска площадка и изграждане на зона за отдих в междублоково пространство на локална улица в ж.к. „Здравец”. Площадката се намира в един от най-оживените квартали на града и обслужва жителите в квартал „Здравец”, като общият брой на ползвателите е около 150 броя домакинства. Към момента на терена има нежелана растителност и стари детски съоръжения, които са силно амортизирани. Проектното предложение предвижда облагородяване на съществуваща детска площадка със зона за отдих, с площ от 160 кв.м., от които 60 кв.м. да бъдат обособени като зона за отдих с изграждане на настилки, затревяване и засаждане на декоративна растителност, монтиране на беседка, пейка и кошчета за отпадъци, а в останалата площ от 100 кв.м. да бъде възстановена площадката за игра с монтиране на нови детски съоръжения. В проекта ще бъдат включени и живущите в квартала, които доброволно със съдействието на общината да извършат почистване на терена от отпадъци и растителност. Общата стойност на проекта е 9 925, 00 лева, като дейностите трябва да приключат до края на месец ноември тази година.

Второто одобрено проектно предложение е на тема „Еко кът с билки и площадка за отдих и спорт”, което ще бъде реализирано в Детска градина „Иглика”, гр. Белоградчик. Целта на проекта е създаване на благоприятни условия за развитие на детската личност, чрез създаване на практики свързани с екологичната култура на децата в градината. Дейностите в проекта предвиждат изграждане на детска площадка с 50 кв.м., в двора на детската градина, която да бъде оборудвана с комбинирано детско съоръжение за катерене и пързаляне и детска люлка за деца от 3 до 12 годишна възраст, също и залесяване на двора с цветя, декоративни храсти и др. в съществуващите цветарници и обособени цветни лехи и последваща грижа за засадените растения. Освен това децата от ДГ „Иглика” ще бъдат включени в облагородяване на околната среда, чрез изграждане на обособен кът от двора на детската градина, където да бъдат засадени различни билки, което ще стимулира образователната работа за екологично възпитание и ще провокира екологично-отговорно поведение у децата. Ще бъде създаден и кът „Светът на животните”, чрез закупуване на образователна игра, чиято цел е да се подредят, подобно на пъзел, шест различни картинки на животни – забавно занимание, по време на което децата ще се учат да познават животните. Играта ще бъде достъпна за деца с ограничени двигателни функции и до нея може да се осъществява достъп с инвалидна количка. Предвидената сума по проекта е 3 324,18 лева, а срокът за изпълнение до края на месец октомври.
ИЗТОЧНИК: Пресслужба на община Белоградчик

Може да харесате още...