Децата на Моравица лазаруваха за здраве, благополучие и берекет

Сподели в социалните мрежи:

По инициатива на своите учителки Валентина Йорданова и Веселка Еленкова на Лазарова събота възпитанци на детската градина в Моравица, която е филиал на ДГ „Роза“ – гр. Мездра, лазаруваха за здраве, благополучие и берекет.
Пременени в пъстри народни носии, закичени с венчета от пролетни цветя и с кошнички в ръце, малките лазарки обходиха навръх големия християнски празник селото и зарадваха с песен и благословия всеки, отворил вратите на своя дом и душата си за тях. Съобразно традицията, домакините дариха с яйца и лакомства своите гиздави гостенки, вестителки на събуждането на природата.

„За нас, като учители, е важно да даваме пример, да възпитаваме в дух на българщина, споделиха по този повод от екипа на Детска градина „Роза“ – филиал Моравица. Да предаваме знанията си за традициите и обичаите, любовта към всичко българско е наш приоритет.

Ето защо, с много ентусиазъм и любов, малките лазарки от детската градина шетаха на Лазаровден от къща на къща из селото. Те пожелаха на стопаните здраве, благополучие и семейно щастие. А те от своя страна дариха децата с яйца, лакомства и парички“.

ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...