Работилница за плъсти започна занимания в музей „Кръстата казарма“

Сподели в социалните мрежи:

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Общината Борислава Борисова посети работилницата и разгледа изложбата „Видински орнаментирани плъстени килими“. Това съобщиха от Община Видин.

Културната проява е включена в програмата за Великденските празници на Община Видин. Тя е свързана с реализирането на проекта „От руното до плъстения килим – възраждане на един древен занаят“ на Сдружение „Видински фонд „Читалища“, с основен партньор Регионален исторически музей (РИМ) – Видин.

В началото на събитието презентация направи директорът на Регионалния музей Десислава Божидарова. Тя посочи, че за пръв път пред публика се представя колекцията „Плъсти”, съхранявана във фонда на отдел „Етнография”, който разполага с втората по големина в България такава колекция. Този вид нетъкани изделия са характерни за бита и културата на номадските народи от най-дълбока древност, разказа Божидарова.

Технологията на видинските плъстени килими не прави изключение от познатите начини за изработване на изделия от сплъстена вълна. Последните майстори във Видинско били от Шишенци и работели до около 1956 г. В последните години упражнявали занаята предимно във влашките села, оттам са и събраните в колекцията експонати.

Всеки ден от днес до 29 април деца от няколко видински училища (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и ППМГ „Екзарх Антим I“) имат възможност да се запознаят с плъстенето на вълна, което е стара българска традиция.

За първата група ученици от училището по изкуства бе изключително интересно да научат любопитни подробности за малко известния занаят и да наблюдават демонстрация на плъстене.
Борислава Борисова поздрави организаторите и участниците в инициативата и пожела успех. Тя отбеляза успешния старт на Великденската програма, който Община Видин поставя със Spring Spirit Fest в крепостта „Баба Вида“, събрал около 1000 посетители през двата празнични дни – Лазаровден и Цветница. Тя отправи покана към жителите и гостите на Видин да присъстват и на останалите събития от програмата, която продължава до 3 май.

Заниманията в учебната занаятчийница „От руното до плъстения килим“, която бе изградена по проекта, се водеха от д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния музей. Избраните да участват в тях са деца и младежи на възраст от 11 до 15 години. Те получават знания за овцевъдството в региона, за стригачеството и за домашните занаяти – обработка на вълната и подготовката й за плъстене, специфична за етапите в изработването на плъстите, информация и умения, а също така изработват и свои изделия.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...