Отворено писмо на членове на СИК в чужбина до Народното събрание

Сподели в социалните мрежи:

Отворено писмо на българи в чужбина до Парламента по повод въвеждането на дистанционно гласуване по пощата за следващите парламентарни избори.

През последната седмица, докато текат дебатите в Правна комисия и пленарна зала на НС, група българи в чужбина – членове на СИК, изборни доброволци и активни граждани, се обединиха под изявление, подкрепящо дистанционното гласуване и конкретно въвеждане на гласуване по пощата за чужбина на следващите парламентарни избори.

Подписката тече в различни групи в социалните медии, като първоначално беше започната на страницата на Инициативата “Заедно Будни”, където подписалите са над 150 само за няколко дни. Текстът на изявлението е изпратен до Председателя на НС като Отворено писмо, с копие до председателите на всички парламентарни групи.

Като основни аргументи за това искане се изтъкват на първо място, сложните процедури по отваряне на секции в условия на пандемия, както и многобройните изисквания по самата изборна процедура, които включват ненужно сложни, аналогови методи като многократно полагане на подписи и печати от комисията, попълване на различни документи, сканирането и размножаването им, и още много излишна, хартиена бюрокрация.

На второ място, но не по важност, се изтъква обстоятелството, че винаги ще има места, особено в Северна Америка, където българите няма да могат да гласуват поради отдалеченост на стотици километри на най-близката секция, колкото и допълнителни секции да се отворят. Този проблем може да се разреши само с въвеждане на дистанционно гласуване.

Ето и текста на самото писмо:

До

Г-ЖА ИВА МИТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 45ТО НС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

e-mail: [email protected]

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ГЕРБ

e-mail: [email protected]

Г-Н ТОШКО ЙОРДАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ “ИМА ТАКЪВ НАРОД”

e-mail: [email protected]

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ БСП

e-mail: [email protected]

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ДПС

e-mail: [email protected]

Г-Н ХРИСТО ИВАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

e-mail: [email protected]

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!”

e-mail: [email protected]

КОПИЕ ДО:

e-mail: [email protected]

Отворено писмо

На участници в Секционните избирателни комисии, организатори и координатори на изборните доброволци на България по света, както и на активни български граждани, по повод блокирането на дистанционното гласуване в правната комисия на Народното Събрание на 21-ви април 2021г.

Обръщаме се към всички народни представители, относно блокирането на предложението за изменение на Изборния Кодекс, което включва гласуването по пощата, електронното и машинно гласуване.

Уважаеми дами и господа,

Вие сте избраниците на народа в 45 Народно Събрание и имате привилегията да ни представлявате. От Вас очакваме да защитите конституционното право на глас на всички български граждани в България и по света. Ваш дълг е да гарантирате изконното право на глас на всеки пълнолетен българин.

Това, което научихме от отминалите парламентарни избори в извънредните условия на пандемия е, че организацията на изборните секции по света бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които полагат неимоверни усилия да изпълнят задълженията си по сложен, дискриминиращ срещу сънародниците ни по света и отнемащ много време аналогов процес, изискващ многобройни подписи, печати и заверки, които са електронизирани в 21-ви век и което излишно усложнява правилата и практиките на процеса за гласуване. Ние, участниците в този процес, искаме да направим всичко възможно този абсурд да не се повтаря – нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред много от секциите по света трогнаха всички. Дами и господа, нека не допуснем отново това.

Да се организират избори в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки избирател трябва да се регистрира наново при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфарктните ситуации в деня на изборите – неизбежни.

И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.

Дистанционно гласуване по пощата – електронно и машинно гласуване има от десетилетия в повечето от страните, в които живеем. Изтъкване на аргумента, че някога, някъде този процес не е успял, е несъстоятелно. Опитът ни досега показва, че сегашната система не работи, стотици хиляди желаещи не успяха да гласуват.

Настояваме за промяна на Избирателния Кодекс и приемане на поправки гарантиращи изконното правото на българските граждани да гласуват. За много от българите в България и по света, живеещи на отдалечени места, дистанционното гласуване е единствената възможност да участват в демократичния процес.

Всички технически проблеми на дистанционно гласуване по пощата, електронно или машинно гласуване, както и организацията на самия процес имат вече добре изпитани решения в други страни.

Българите по света настояват да бъдат участници в демократичния процес у нас и смятат, че това е печеливша политика за страната ни.

Призоваваме всички народни представители към далновидност, мъдрост и надпартийност, като държавници – гарантирайте правото на глас на всеки български гражданин, както е предвидено в Конституцията на Република България.

С уважение,

(следват подписи на над 150 българи от цял свят)

Благодарим за вниманието!

Източник: Екипът на Гражданска Инициатива „Заедно Будни“

Може да харесате още...