Започва Светлата седмица след Великден

Сподели в социалните мрежи:

Започва Светлата седмица – времето, в което се прославят Светите апостоли и Света Богородица. Според православната традиция, тя започва с втория ден след Великден и се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

По своята същност празникът се свързва с обещанието, че хората ще имат възможност да се завърнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до християни.

В църковния календар Великден продължава три дни – неделя, понеделник и вторник. Понеделникът след Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

Всеки от дните на седмицата след Великден се нарича като Светъл. През всеки от дните на Светлата седмица се славят Божията майка и светите апостоли.

На Светли понеделник – светите апостоли, през Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък –
св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват обичаи за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Много често повторно се боядисват яйца, които се раздават за душите на починали близки-според поверие, раздаването на червените яйца предпазва душите на мъртвите.

Светли Петък – продължава да се слави Възкресението на Спасителя, и се възпява и Божията майка.

Седмицата завършва с Томина неделя. Наречена е така на името на св. ап. Тома, който единствен от апостолите на Исус не повярвал на Христовото възкресение. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Християните се поздравяват с „Христос воскресе“ до Петдесетница.

Може да харесате още...